Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

10 filmů, které překonaly knižní předlohu

Zažili jsme to asi všichni. Přečetli jsme si knihu, která nás nadchla a tak se s očekáváním vydáváme na její filmové zpracování....

Ale co většinou přijde? Zklamání! Hlavní hrdina vůbec neodpovídá svém popisu, prostředí působí úplně jinak, než má a to by to nebyli Američani, aby nepřidali love story tam, kde vůbec nemá co dělat. „Zase jsem se nechala napálit,“ říkám si po podobných zážitcích já.

Již v podstatě od vzniku samotného filmového průmyslu se stovky režisérů s filmovými štáby snaží natáčet filmy, které by překonaly knižní předlohy a stále narážejí na vysokou zeď, kterou slavné knihy vytvořily, ne a ne ji zdolat. Ve většině případů se jim to asi ani nikdy nepodaří, jsou však tací, kterým se to povedlo a my vám je teď představíme…

1. VYKOUPENÍ Z VĚZNICE SHAWSHANK

Snímek, který je podle stránky csfd.cz hodnocen jako nejlepší film všech dob. Málo kdo ale ví, že příběh, natočený režisérem Frankem Darabontem, vychází z knižní předlohy a to z novely Stephena Kinga. Nicméně tato kniha nikdy nebyla zvlášť vysoce oceňována, tím pádem nebylo tak těžké ji překonat.

2. PŘELET NAD KUKAČČÍM HNÍZDEM

Film, natočený Milošem Formanem na motivy knihy Vyhoďme ho z kola ven, je jednou z nejlepších adaptací filmového průmyslu. A že to nebylo tak jednoduché, jako u předchozího filmu potvrzuje fakt, že román Kena Keseyho se stal ihned po vydání bestsellerem. Avšak naprosto elektrizující Jack Nicholson v hlavní roli a smysl pro detail Miloše Formana daly dohromady něco ještě víc.

3. ZELENÁ MÍLE 

Další film, který byl natočený Frankem Darabontem podle stejnojmenné knihy Stephena Kinga. A stejně jako Shawshank, i tento snímek těžil mimo jiné z toho, že předloha nebyla úplně nejznámější. Inu, režisér si opravdu umí vybrat, co a podle čeho bude točit.

4. SCHINDLERŮV SEZNAM

Jeden z nejúspěšnějších filmů všech dob byl natočen na motivy knihy Schindlerova archa australského spisovatele Thomase Keneallyho. Ačkoli u nás nepatří tento román mezi nejznámější, v Austrálii, ale i ve Spojených státech se ihned po vydání stal bestsellerem. Režisér Steven Spielberg se však úkolu překonat knižní předlohu zhostil velmi přesvědčivě a tak mohlo vzniknout toto stěžejní dílo světové kinematografie, které dojímá, šokuje, ale především vzdává úctu!

5. KMOTR

Gangsterské drama, natočené podle stejnojmenné knihy Maria Puza, patří mezi přelomová díla americké kinematografie. Vysoce ceněná kniha však byla i v tomto případě překonána bezchybnou režií Francise Forda Coppoly a charismem Marlona Branda. Avšak nebylo to tak jednoduché, jak by se na první pohled mohlo zdát, tisíce fanoušků odmítaly zhlédnout tento film ze strachu, že atmosféru knihy nikdy nemůže přemoci. Nakonec však většina z nich kapitulovala a přiznala filmu atmosféru ještě silnější! A tak se zrodila legenda a tento film se stal nezapomenutelným, stejně jako tehdy ještě mladý a vycházejí režisér.

6. MLČENÍ JEHŇÁTEK

Další výjimku tvoří tento snímek, režírovaný Jonathanem Demmem, podle stejnojmenného románu Thomase Harrise. Kdo z nás by neznal kanibala Hanibala Lectera, kterého naprosto dokonale ztvárnil Antony Hopkins! Tento film se také, jako jeden z mála, pyšní pěti Oscary v těch nejdůležitějších kategoriích: Film, režie, herec, herečka a scénář. Právě cena Akademie za nejlepší adaptovaný scénář je také tou nejlepší vizitkou toho, že tento film knihu doslova převálcoval!

7. PSYCHO

Jeden z nejlepších snímků Alfreda Hitchcocka, který román Roberta Blocha přímo zostudil. V tomto případě je všeobecně konstatováno, že film je mnohem lepší, než jeho literární předloha a traduje se, že sám režisér se snažil skoupit všechny výtisky této knihy, které se daly, aby co nejméně lidí znalo konec příběhu, na kterém je tento film založen. Znáte ho vy?

8. ČELISTI

Legendární film o lovu na lidožravého žraloka, natočen Stephenem Spielbergem podle úspěšného románu Petera Benchleyho, který se inspiroval pravdivou událostí útoku žraloků na mořské pobřeží z roku 1916. I v tomto případě bylo nadmíru obtížné se knižní předloze byť jen přiblížit, Spielberg ale všechny překvapil a natočil dnes již kultovní snímek, který mu přinesl obrovskou popularitu.

9. ANGLICKÝ PACIENT

Velkolepé adaptace románu spisovatele Michaela Ondaatjeho, který za tuto knihu získal velmi prestižní cenu Booker Prize, se zhostil režisér Anthony Mighella. A dal si opravdu záležet. Po přečtení knihy totiž strávil více než tři roky přepisováním a upravováním filmového scénáře, aby co nejvěrněji zachytil milostný vztah v jádru příběhu. O tom, že se mu to povedlo více než skvěle, svědčí mimo jiné i Oscar za nejlepší scénář.

10. ČESKÝ ZÁSTUPCE – SPALOVAČ MRTVOL

Mezi české filmy, které překonaly svou knižní předlohu patří bezesporu i tato adaptace režiséra Juraje Herze. Skvělá novela Ladislava Fukse ohromuje svou morbidní atmosférou, která však ve filmu vyznívá ještě lépe. A to především díky nezapomenutelné a zřejmě nejlepší roli Rudolfa Hrušínského, který bezchybně ztvárnil zaměstnance pražského krematoria Karla Kopfrkingla. Tento film je laiky i odborníky považován za nejlepší český film všech dob.

SPORNÝ FILM aneb 50:50

11. PÁN PRSTENŮ

Fanoušci spisovatele J.R.R. Tolkiena odmítají připustit, že by filmové zpracování slavné trilogie režiséra Petera Jacksona překonalo knižní předlohu. Jacksonovi se sice povedlo něco naprosto geniálního, o čem málokdo tušil, že je vůbec možné. Totiž přiblížit se Tolkienovým knihám tak, jak to režisér dokázal. Avšak pro většinu lidí, kteří četli knihy dřív, než viděli film, zůstává kniha na prvním místě spolu s tvrzením, že film je sice stoprocentní, ale když je stoprocentní i kniha, nikdo ji nikdy nepřekoná, ač by se snažil sebevíc.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio