Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

10 filmů, které stojí za to vidět k maturitě !

Pokud 14 dní před maturitou zjistíte, že číslo vámi přečtených knih je proklatě nízké a dojde vám, že v tomto šibeničním termínu už toho pravděpodobně moc přečíst nestihnete, stále ještě není nutné věšet hlavu. Přinášíme vám deset filmových adaptací knižních klasik, které se vám u maturity rozhodně neztratí !

Ať už povinnou literaturu přečíst stihnete nebo nestihnete, opakování ve filmové podobě využijete všichni. Vy, kteří jste knihy poctivě přečetli, máte možnost zopakovat si děj i základní myšlenky díla, a to se hodí vždycky. Zvláště pak u knih, které jste četli v prváku či na základní škole, jelikož z těch už si toho většinou příliš nepamatujeme (nevím jak vy, ale já si mnohdy kromě názvu a hlavním tématu knihy nic dalšího opravdu vybavit nedokáži). A vám, kteří se dostanete do svízelné situace, nabízí následující přehled "krabičku" poslední záchrany. Ne vždy je dílo totožné se svoji filmovou verzí a někdy film dokonce vyznívá a končí jinak než kniha.  Proto raději využijte těch několika měsíců, které do maturity zbývají a knihy  přečtěte. A kdyby už opravdu došlo k nejhoršímu, věřte, že v následujícím abecedně řazeném seznamu jsou filmy, které knihu zobrazují celkem věrně. Dalším kritériem zařazení do žebříčku byla i kvalita filmu, která samozřejmě nemusí být úměrná míře věrnosti knižní podobě. A ještě malá poznámka.... mnoho dobrých filmů se do následujícího seznamu nedostalo, ovšem to neznamená, že by byly v něčem horší. Filmová adaptace existuje k většině klasických děl světové literatury a je opravdu těžké rozhodnout, které z nich jsou nejlepší. Berte tedy následující desítku čistě jako subjektivní názor autorky.

1984 (1984)

Kniha samotná není snadná na pochopení, ovšem po shlédnutí tohoto filmu vám bude Orwellovo dílo rozhodně jasnější.  Film vás doslova vtáhne svoji ponurou atmosférou, která jde ruku v ruce s všudypřítomným strachem a beznadějí v totalitním režimu. V souvislosti s výsledky krajských voleb, by se měl film pouštět všem (potencionálním) komunistickým voličům, neboť dokonalé zobrazení totality v 1984 by je možná odradilo. Ano, až tak je to působivé. A abych nezapomněla...zvolte adaptaci přímo z roku 1984.

Babička (1940, 1971)

Tuto knihu si většinou vybavíme, když se řekne povinná literatura. Ne každého Babička ohromí a mnoha studentům se do jejího čtení příliš nechce. Filmové adaptace tu máme hned dvě - Babičku z roku 1940 a Babičku z roku 1971. Je v podstatě na vás, kterou verzi zvolíte. Novější Babička je ovšem podstatně delší (téměř 3 hodiny), na druhou stranu je ale podrobnější a knize je tak rozhodně věrnější. Starší verzi bych však nezatracovala. Vznikala za protektorátu a čiší z ní tedy láska k České historii a obyčejům. A ačkoliv jsou tam některé části knihy vynechány, svojí atmosférou, dle mého, tu novější Babičku překonává.

Bílá nemoc (1937)

Velmi zdařilá adaptace s velkou výpovědní hodnotou a skvělými herci. Dílo by se dalo označit za nadčasové, jelikož války a lehce zmanipulovatelné davy existují neustále. Na filmu se navíc promítá i předválečný strach z nacistického Německa, které bylo předobrazem totalitního státu, kde se děj dehrává.

Oněgin (1999)

Na tomto filmu upoutá především skvělé herecké obsazení v  čele s Ralphem Fiennesem. Také nás může překvapit, že je natočený USA, a přesto neztrácí příliš na své knižní kráse. Adaptace  přenáší na diváka lehce melancholickou atmosféru Puškinovy knihy a jeho dílo interpretuje věrně

O myších a lidech (1939, 1992)

Steinbeckova románu se výborně zhostil jak Lewis Milestone roku 1939, tak i Gary Sinise roku 1992. Obě dve verze mají něco do sebe, patřičnou atmosféru, věrnost literární předloze i skvělé herecké obsazení. Je tedy jen na vás, kterou z nich zvolíte.

Pán Prstenů (2001, 2002, 2003)

Ač to leckomu může připadat zvláštní, Tolkien na mnoha školách JE zařazen do seznamu četby k maturitě, tudíž i Pán Prstenů má v tomto žebříčku své místo. Nepochybuji o tom, že většina z vás trilogii nejspíše viděla. Před maturitou si ji ale klidně pusťte znovu, a to i v případě, že z ní maturovat neplánujete. Alespoň se u ní můžete příjemně odreagovat. Pokud z ní ale maturujete, uvědomte si, že se filmová verze v některých (poměrně podstatných) bodech od té knižní liší.

Přelet nad kukaččím hnízdem (1975)

Legendární film natočený naším legendárním českým režisérem Milošem Formanem patří bezesporu k vrcholům filmařiny vůbec. Pokud jste tedy tento film s Jackem Nicholsonem, který je natočený dle románu Kena Kesseye Vyhoďmě ho z kola ven, ještě neviděli, neváhejte a využijte možnosti to napravit. Lepší filmovou adaptaci k maturitě totiž asi nenajdeme !

Romeo a Julie (1968)

Námět Romeo a Julie byl zpracován opravdu mnohokrát. Tato verze je však považována za tu nejlepší a je rozhdoně tou nejslavnější. Kvalitní je ve všech směrech, a to ať už co se týče hereckých výkonů nebo celkovým pojetím a atmosférou.

Spalovač mrtvol (1968)

Jeden z nejlepších českých filmů s úžasným Rudolfem Hrušinským v hlavní roli. Všechny postavy jsou zde maximálně věrné své literární předloze a potemnělá atmosféra konce třicátých let je snad ještě silnější, než v samotné knize. Film je natočen přesně tak, jak by měl kvalitní horror vypadat. Při jeho sledování vás doslova až mrazí a netrpělivě čekáte, co se stane v následující minutě.  Opravdu doporučuji

Zločin a trest (1970)

Možná nemusíte být fanoušky filmů ze SSSR, ovšem tady můžete směle udělat výjimku. Pokud film vzniká v zemi, kde byla napsána i kniha,výsledek povětšinou nebývá špatný. Nikdo totiž nedokáže vykreslit atmosféru lépe, než filmaři ze země, kde se děj odehrává. Proto je ruská verze asi tou nejzdařilejší. Je černobílá, OPRAVDU dlouhá (221 min) a OPRAVDU podrobná. Věřte, že ty dlouhé minuty stojí za to. Těžko byste totiž našli tak věrné zpracování knižní předlohy, jako je tady.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio