Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

#10 módních fakt, která musíte znát

Nemilujte módu slepě! Máme pro vás deset fakt, která by vás neměla minout.

#fact no.1: Podpatky znali už Egypťané

A využívali jich k vskutku zvláštním účelům. Údajně je nosili řezníci, aby si na jatkách neumazali nohy od krve. Kdy a proč podpatky vznikly doopravdy, to historici módy nevědí.

#fact no.2: Vintage není retro

Vintage je pouze oblečení nebo módní doplňky, které se datují mezi roky 1920 a 1960. Všechno po je retro.

 

#fact no.3: Dobyvatel Jižního pólu Roald Amundsen tábořil ve stanu Burberry a nosil oblečení stejné značky

Thomas Burberry, původní zakladatel ikonické módní značky, pravděpodobně vůbec netušil, že jeho trenchcaoty budou jednou tak šik. Thomas trpěl revmatismem a britské klima mu příliš nepomáhalo. Vyvinul tedy oblečení, které mělo chránit před zimou a vlhkem. Látka gabardén, kterou si nechal patentovat, byla tak dokonale funkční, že se z ní vyrobily pláště Tielocken, které chránily britské vojáky za druhé búrské války.

#fact no.4: Hugo Boss šil uniformy nacistům

Hugo Boss založil svou společnost ve městě Metzinger nedaleko Stuttgartu. Špatná ekonomická situace tehdejšího Německa se odrazila i na fungování jeho firmy a pomoc mu přišla až po roce 1924, kdy se sám stal členem Národních socialistů.

#fact no.5: Tolik pruhů, kolik vyhrál Napoleon bitev

Většina módních fanoušků ví, že za popularizací námořnického trika stojí žena žen – Coco Chanel. Málokdo ale ví, že uniforma, kterou se nechala Chanel inspirovat, byla určena námořnictvu v Bretani a musela mít přesně jednadvacet horizontálních modrých pruhů, podle počtu Napoleonových vítězství v bitvách.

#fact no.6: De Nîmes > denim

Jacob Davis pravidelně kupoval od Leviho Strausse látku na výrobu pracovních kalhot. Protože látka pocházela z francouzského města de Nîmes, začalo se jí říkat denim (džínovina). Když jednou Davise při šití kalhot napadlo dát do kapes malé cvočky, aby se kalhoty neroztrhaly, neměl už peníze na to zlepšovák patentovat. A tak se dohodl se Straussem. Společně dali vzniknout novému módnímu fenoménu.

#fact no.7: Birkinka přímo od Birkin

Věděli jste, jak vznikl legendární model kabelky Birkin módního domu Hermés? Birkin se na palubě letadla potkala s Jean-Louis Dumasem, tehdejším generálním ředitelem domu Hermés. Dumas byl svědkem toho, jak se mladé krásce vysypaly všechny věci z kabelky. Birkin nemeškala a Dumasovi si postěžovala na příliš malé, nepraktické kabelky. Kdo by téhle ikoně odolal?

#fact no.8: Giorgio Armani studoval medicínu

Studia nechal po dvou letech, aby se věnoval své pravé vášni – fotografování. Po návratu z vojny se staral o výlohy luxusního obchodu La Rinascente. Není jediným módní designérem, který šel trochu jinou cestou. Ralph Lauren začínal jako prodavač v Brooks Brothers a Miuccia Prada studovala politologii.

#fact no.9: Marlbora, jedny z prvních dámských cigaret

Cigarety bývají módní, obzvlášť když mají styl. Takové byly i Marlboro v roce 1924, jedny z prvních dámských cigaret, které měly dokonce červený proužek kolem filtru, aby se na ně neotiskovaly stopy rtěnky. Padesátá léta přinesla první poznatky o škodlivosti cigaret a proto se marketing značky rychle přeorientoval na drsné muže. Dnes všem známé Marlboro kovboje.

#fact no.10: Není všechen vous zadarmo

Vousáči, kteří jsou dnes tak v kurzu, by se asi divili, kdyby museli za své vousy odvádět daně. Za vlády Petra I.  Velikého byla ovšem taková věc na denním pořádku. Car vydal na vousy zákaz, protože chtěl, aby jeho národ vypadal evropsky. Kdo byl proti, platil daň z vousů.

 
 Photo credit: http://wearesodroee.com/2014/07/25/the-development-of-form/ ll for Vogue Japan: Luigi + Iango 

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio