Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

10 nejlepších vánočních songů!

Už vás nebaví klasické české koledy? Chcete letos na Vánoce něco nového? Inspirujte se a nalaďte se s EASY na tu pravou vánoční vlnu!

Happy Xmas (War Is Over) – John Lennon (1971)

Vánoce jsou svátky klidu a míru (nebo by alespoň být měly), a proto se Lennonova píseň drží na pomyslné špici vánočních žebříků již desítky let. Nese v sobě jasné poselství míru a lásky, které, když už nemůže být všemocné, si lidé rádi připomínají každé Vánoce.

WHITE CHRISTMAS – Bing Crosby (1954)

Nestárnoucí klasika, která Vánoce doprovází po mnoho generací. Poprvé se objevila ve stejnojmenném muzikálu, z něhož pochází i další Crosbyho vánoční písně.

Santa Claus is coming to Town – Frank Sinatra (1943)

Ačkoliv byla písnička vydána už v roce 1934, kdy se umístila na prvním místě hitparády v Americe, její nejslavnější verzí je pravděpodobně tato od Franka Sinatry.

We Wish You a Merry Christmas (16. století)

Tradiční anglická koleda se od doby svého vzniku rozšířila takřka do celého světa. Nazpívalo ji velké množství interpretů a o její popularitě svědčí i fakt, že existuje dokonce i její metalová či hiphopová verze.

 Do They Know It's Christmas – Band Aid (1984)

Nápad na tuto písničku se zrodil v hlavě Boba Geldolfa. Zapojil do ní mnoho známých umělců a společně se snažili stočit světovou pozornost na Etiopii, kterou v té době sužoval hladomor (1983–85). Samozřejmě také chtěli získat prostředky na pomoc postiženým. Seznam umělců, kteří se do projektu zapojili, viz zde: http://en.wikipedia.org/wiki/Do_They_Know_It%27s_Christmas.

All I Want For Christmas Is You – MARIAH CAREY

Ze všech novodobých vánočních písniček je tato pravděpodobně nejhranější. Umístila se na předních příčkách v mnoha žebříčcích a zamilovala si ji i kritika.

Last Christmas – Wham! (1984)

Píseň napsal George Michael a stejně jako její starší kolegové se dočkala mnoha a mnoha předělávek (dokonce ji „přezpíval“ i Crazy Frog).

Christmas Is All Around BILLY MACK (2003)

Písnička z filmu, který již neodmyslitelně patří k televizním Vánocům – Láska nebeská. Přestože je Billy Mack pouze fiktivní zpěvák (rozuměj pouze v tomto filmu) a Christmas is all around je přetextovaná předělávka Love is all around od šedesátkové kapely The Troggs, písnička si ve vánočních playlistech vydobyla své místo.

Rudolph The Red Nosed Reindeer – Gene Autry (1949)

Song pochází již z roku 1939, ovšem opravdového úspěchu dosáhl až o deset let později, kdy se mu podařilo obsadit první příčku americké hitparády. Dočkal se mnoha cover verzí a objevil se v desítkách filmů a pohádek.

Silent Night – Franz Xaver Gruber (1818)

Předchozí písnička se dočkala velkého počtu předělávek, avšak žádná píseň nebyla na Vánoce interpretována tolikrát a především v tolika jazycích jako právě Tichá noc.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio