Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

20 knih k maturitě za 4 dny

Je to snadné. Je to zábavné. Je to naučné. Žádné pseudo čtenářské deníky, žádné šprtání skript, ale poctivý ponor do maturitních děl a probrání od začátku do konce. Jde to! Ukážu vám názorně jak.

Den 1.: Český audio den – Borovský, Mácha, Neruda, Dyk, Stroupežnický

Chce to začít svižně, a tak v prvním dni sfouknete hned 6 děl. Před snídaní stihnete první dvě za půl hodinky, zbytek v lelkování během dne.  Všechny výše zmíněné autory lze nalézt na odkazech sepsaných níže. Prostě pustíte a posloucháte. Můžete plést, hrát si s legem či střílet zombíky, jak je ctěná libost! Jen se usaďte a nic nedělejte. Ušiska pracují za vás. Své nabyté vědomosti pak zrekapitulujte na „čtenářáckých“ rychlokvaškách, co jsou všude po netu a o autorovi přelouskněte wikinu. Obsah díla vám z hlavy nikdo nevymaže, a pokud si něco nepamatujete, holt budete plést/hrát/vraždit o pár minut déle.

Karel Havlíček Borovský – Král Lávra – čas: 10:59

http://www.rozhlas.cz/ctenarskydenik/dila/_zprava/kral-lavra-karel-havlicek-borovsky--486024

Karel Havlíček Borovský – Tyrolské elegie – čas: 11:45

http://www.rozhlas.cz/ctenarskydenik/dila/_zprava/tyrolske-elegie-karel-havlicek-borovsky--486025

Karel Hynek Mácha – Máj – čas: 50:40

http://www.rozhlas.cz/ctenarskydenik/dila/_zprava/maj-karel-hynek-macha--487697

Jan Neruda – Povídky Malostranské – čas: 3:05:40

http://www.rozhlas.cz/ctenarskydenik/dila/_zprava/povidky-malostranske-jan-neruda--485979

Viktor Dyk – Krysař – čas: 3:09:47

http://www.rozhlas.cz/ctenarskydenik/dila/_zprava/krysar-viktor-dyk--585586

Ladislav Stroupežnický – Naši Furianti – čas: 1:52:05

(Také možno vidět v divadle Dlouhá. Inscenace se příliš neliší od originálu. Čistě teoreticky se dá nalézt na nejmenovaném serveru ulož.to.

Spolu s desetiminutovým shrnutím ke každému dílu to dělá deset a půl hodiny nepřetržitého víkendového flákání, které navíc děláte v rámci svého vzdělání! Najezte se a pak spinkat, klidně 12 hodin, však vy si to zasloužíte po takové námaze!

Tip: Máj je náročný, poslechněte alespoň dvakrát, konzultujte s kamarádem anebo vyberte něco jiného, je zbytečné se spálit u maturity zrovna o toto dílo

Tip pro premianty: Před spaním si projděte tropy a figury, dále všechna díla zařaďte do kontextu Národního obrození a něco si o této kapitole našich dějin prostudujte. Vše na sebe navazuje.

Tip pro fajnšmekry: Koho nálož knih nezahltila a chce jít za hranice svých schopností, doporučuji k této kapitole Babičku od Boženy Němcové. Já osobně ji poslouchal při Counter-strike a dodnes na ni vzpomínám se slzami v očích: http://www.rozhlas.cz/ctenarskydenik/dila/_zprava/babicka-bozena-nemcova--486027

Den 2.: Filmový den – Goldoni, McCoy, Rose, Svěrák + Smoljak, Werich, případně Kafka

Tempo nesmí polevit, přesto flákání ještě přibude. Uspořádejte se svými spolumaturanty filmový večer/kalbu. Vaším úkolem je se co nejlépe bavit, neb jak praví psychologie, s emočně silným nábojem se zážitky a podněty pamatují lépe. Téměř všechna díla se neliší od originálu, jsou s ním prakticky totožná. Snad jen McCoy a zpracování Sydney Po llacka se liší a Kafkův zfilmovaný Proces je sice v mnohém velmi podobný originálu, ale textovému zpracování se těžko vyrovná. Doporučuji tedy zařadit jen při pročtení alespoň pár stránek z knihy. Jako výsledek si odnášíte minimálně dalších 6 hotových děl.

Carlo Goldoni – Sluha dvou pánů (záznam z divadla) – čas: 2:35:00

(Opět pravděpodobně dohledatelné na nejmenovaném serveru.)

Horace McCoy – Koně se přece střílejí – čas: 2:00:00

http://www.csfd.cz/film/7381-kone-se-take-strileji/

Reginald Rose – Dvanáct rozhněvaných mužů – čas: 1:36:00

http://www.csfd.cz/film/6178-dvanact-rozhnevanych-muzu/

Ladislav Smoljak, Zdeněk Svěrák – Cimrman (jakékoli dvě díla, výběr nechávám na vás) – čas: nepřekročí 4 hodiny

Jan Werich – Fimfárum I.-II. (popřípadě III) – čas: 3:10:00

http://www.csfd.cz/film/49569-fimfarum-jana-wericha/

Franz Kafka – Proces – čas: 2:00:00

http://www.csfd.cz/film/13370-proces/

Filmový maraton vyjde na zhruba 12 hodin. Nemusíte však sledovat vše, co jsem zde zmínil, takže se dá i zkrátit. Během sledování si projeďte info o autorech a dobový kontext a dalších 6 zářezů máte na své čtenářské pažbě.

Tip: Poptejte se známých, mé znalosti jsou omezené. Kupříkladu mohu doporučit Spalovače mrtvol, ale nečetl jsem jej a tak nemůžu soudit, jak moc je podobný knize. Myslím, že každý známý, starý, mladý, vám doporučí další filmy, které jsou téměř totožné s knihou.

Tip pro premianty: Každou zde zmíněnou knihu si půjčte v knihovně a prolistujte. Lépe si všimnete jazykových prvků a detailů, které filmem zanikají.

Den 3.: První den čtení+divadlo – Poe, Kafka, Čapek, Ianesco

Já vím, já vím, je to bolestivé přiznat, ale v našem maratónu budete muset dokonce i číst. Vím, že jste to nečekali, vím, že jste doufali, ale nedá se nic dělat. Takže bichle do pracek a číst! Vše jsou to krátké tituly, které budete mít rychle za sebou. Navíc vás čeká večerní příjemné posezení v divadle s překrásným opačným pohlavím (či stejným – dle libosti a chutě), takže motivace je zaručena.

Allan Edgar Poe – Pád domu Usherů, Jáma a Kyvadlo – předpokládaná doba čtení asi: 1:35:00

(Některé školy dávají možnost vybrat si tito dvě povídky zvlášť. Neleňte a učiňte tak, budete mít dvě knížky hotové během hodiny a půl.)

Franz Kafka – Proměna – předpokládaná doba čtení: 2:30:00

Karel Čapek – R.U.R. – předpokládaná doba čtení: 3:20:00

Eugène Ionesco – Plešatá zpěvačka – čas 1:10:00; náklady pro dva zhruba: 430 Kč plus pití

http://www.divadlovceletne.cz/program/plesata-zpevacka/

Dalších 5 titulů (počítám, že Poe půjde rozdělit do dvou) za námi a my se blížíme do finále!  Chápu těchto 10 hodin (i s přičtením samostudia o autorech a kontextu) po předchozím flákání dalo dosti zabrat, ale nezoufejte 17 titulů za námi a my, stírajíce pot z čela, jedeme do cílové rovinky.

Tip: Pijte až po představení. Hra je krátká a docela zábavná. Na zábavičky bude čas potom.

Tip pro premianty: U Poea si přečtěte více povídek, zejména jeho satirickou tvorbu, je zajímavá a Poe je zbytečně maturitním zadáním zkreslován, nezkreslete si názor alespoň vy! Když přečtete 8 a více jeho povídek, daleko více pochopíte Poeovo dílo. K Proměně si určitě pusťte Proces z předchozí nabídky, jako kontextové dílo se bude hodit.

Den 4.: Druhý den čtení + divadlo – Orwell, Shakespeare, Havel

Pomalu snižujeme nároky, přeci jen odvedli jsme kus práce a nesmíme se přetěžovat. A finiš ve Stavovském, a potom nějaký vzhledný bar či hospůdka to je to, na co se s přáteli můžete těšit. Takže hurá do toho!

George Orwell – Farma zvířat – předpokládaná doba čtení: 3:30:00

William Shakespeare – Romeo a Julie – předpokládaná doba čtení: 3:00:00

Václav Havel – Zahradní Slavnost – čas: 1:30:00; náklady pro dva zhruba: 200 Kč plus pití

http://www.narodni-divadlo.cz/cs/predstaveni/5869

Tip: Do tohoto maturitního challenge jděte s přáteli a nějakou dobrou sázkou. Čím víc motivace, tím lépe.

Tip pro premianty: V Národním prodávají program s celým zněním hry. Kupte ho. Havlův text je velmi zajímavý a stojí za opětné přečtení.

Závěrečné slovo

Toto je maratónský běh, v němž je nutno utíkat, nikoli krásně vypadat, a tak je možné, že mnohé bude touto rychlostí bito. Mnohá velká díla budou pochopena jen kuse a nebude jim věnována taková pozornost, jaká by měla. Byl bych rád, kdyby se alespoň některý čtenář k autorovi či knize vrátil i po tomto maratónském běhu. Chci jen říci, že ona účelovost by neměla být jediným cílem. Cílem by mělo být něco se dozvědět a naučit. Ale to už je na vás milý čtenáři, jak se na start tohoto běhu postavíte.

Tip na závěr: V pátém dni si vše zopakujte, utřiďte a k nezachycenému se vraťte. Myslím, že po těchto pěti dnech byste měli mít, alespoň základní přehled o literatuře a měli byste s klidem projít maturitou. Přeji vám hodně štěstí!

Dodatek: Váš maturitní seznam se nemusí shodovat s naším školním seznamem a některé tituly v něm mohou být opomenuty. Prosím věnujte tomu pozornost a případné chybějící tituly nahraďte jinými. Doporučím jen číst básnická (např. Dyk), dramatická (Bílá nemoc) či krátká prozaická díla (Malý princ), která příliš nezaberou. Dalším tipem na doplnění je např. Lhář (Goldoni) v divadle Dlouhá či Čekání na Godota (Samuel Beckett) na Nové scéně.

Poznámka: 4 dny jsou brány jako prázdninové = dny kdy budete mít celou dobu čas (sváťák či prázdniny). Uznávám, že kdyby toto měl činit člověk během školy, celá perioda by se značně protáhla.

Zdroj obrázku: http://praga-magica.blog.cz/1101/vez-z-knih

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio