Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

23.11.2012, tisíce lidí a obrovské slevy – to byl Černý pátek

Včera proběhl v USA tzv. Černý pátek. My jsme toto vcelku choulostivé téma přenechali tomu nejpovolanějšímu – Honzovi Caldrovi, který si ho v LA mohl prožít na vlastní kůži.

Nejedná se o den smutku, jak se z názvu může na první pohled zdát, nýbrž o nový americký trend. Černý pátek je den po oslavách Díkuvzdání, kdy každý americký obchod, který si dokážeme vybavit, radikálně sníží ceny až o stovky dolarů. Uveďme si příklad na síti obchodů s elektronikou Best Buy, která měla pro prvních pár šťastlivců připravený iPhone 4 (8GB) a to zcela zdarma. Určitě si dokážete představit, co tato informace s davem Američanů udělá. Pokud ale ne, stačí tento název zadat na Youtube a přesvědčíte se sami. Ono, kdo by nechtěl ušetřit 700 dolarů za novou televizi, či získat nový Samsung S II za 1 cent.

Fakta 

Mnoho obchodů na tento den otevírá své dveře zákazníkům velmi brzy. Otevírací časy se pohybují kolem čtvrté ranní, ale dokonce i hned po půlnoci.  Pro představu, v roce 2011 každý Američan v tento den utratil zhruba 400 dolarů a hodnota celkově utracených peněz za tento jediný den přesáhla 50 miliard dolarů. Za jediný den. To znamená, že nakupovat vyšlo 226 milionů lidí, což je téměř polovina populace Spojených států.

Historie

Původ tohoto názvu pochází z Philadelphie kolem roku 1970, kde po dni Díkuvzdání pomyslně začala Vánoční sezona, a tisíce lidí se vydaly na nákupy. Jelikož většina obchodních center byla v centru (downtown), ulice se staly neprůjezdnými a to s sebou neslo velké množství nehod a samozřejmě i zranění. Právě proto tento den začal být označován policisty z Philadelphie jako Černý pátek.

Kde jsou meze?

Videí, kde uvidíte tisíce lidí mačkajících se před zavřeným obchodem uprostřed noci či lidí, kteří jsou ochotni přijít před obchod i několik dní předem, rozbalit stan a jednoduše čekat, aby byli první a dostali přesně to, pro co přišli, jsou stovky. Černý pátek by se dal nazvat i národním dnem nákupního šílenství, protože to, co je možné vidět v tento den, je doslova zážitek na celý život. Bohužel, někdy se i tato událost vymkne kontrole a stane se neštěstí.

Jedno z nich se stalo roku 2008 na Long Island. Jeden z pracovníků Wal-Martu byl po otevření vchodových dveří doslova sražen k zemi valícím se davem tisícovek lidí, a i přesto, že se k němu pokoušeli dostat dva spolupracovníci, poté dokonce i policisté, masa lidí valících se dovnitř nikoho nepustila k muži ležícímu na zemi. Tento pracovník bohužel nepřežil. Dále bychom mohli poukázat na případ těhotné ženy v 8 měsíci, která šla na Černý pátek stejně jako miliony lidí ukořistit nějaký ze směšně levných produktů. Jistě vás napadne, že není moc inteligentní jít se zúčastnit tohoto šílenství, když očekáváte v pár týdnech potomka, i tak tato žena riskovala a v davu utrpěla vážná zranění.

Z pohledu Evropana

Většina lidí, se kterými jsem toto téma diskutoval, vidí tento den poměrně stejně jako já. Je sice moc pěkné ušetřit tolik peněz, ale pravděpodobně by nám to nestálo za to stát mnoho hodin předem v nekončících řadách, a poté se poprat o zlevněný toustovač s ostatními (toto není vtip, toto se opravdu stalo). Přijde mi vcelku směšné, že dva muži v obchodě Toys R Us, který převážně prodává hračky pro děti, byli schopni se postřelit při přetahování o výhodnou koupi. Tudíž pokud budete zvažovat jet do Ameriky v dalších letech a v tomto období, připravte si peněženky a také nervy z ocele, protože tohle je den kdy se téměř polovina národa mění v shopaholické šílence.

A abych vám odpověděl na nevyřčenou otázku – já jsem včerejšek trávil stejně jako každý pátek, přes den ve škole, večer v hospodě.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio