Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

5 nejdůležitějších studentských předsevzetí do nového roku

Přichází nový rok 2013 a s ním i tradiční novoroční předsevzetí. Vybrali jsme pro vás ta nejdůležitější, která by vám mohla váš strastiplný studentský život trochu ulehčit...

1. Budu chodit do školy včas

Nevím, jak je tomu u vás, ale naše třída trpí jakousi chronickou nedochvilností, která je bůhvíproč hrozně nakažlivá. Postihla i vás tahle příšerná nemoc? Tak vyzkoušejte jednoduchý trik, který vás časem možná nálepky „pozděchodiče“ úplně zbaví. Změřte si na stopkách, kolik minut vám zabere oblékání, sprchování, snídaně a další ranní příprava. K výslednému součtu časů všech činností přičtěte ještě deset minut jako rezervu a podle konečného času si nastavte budíka. Možná se budete divit, kolik času na přípravu ve skutečnosti potřebujete. Z dvaceti minut se vyklube hodina, někdy i více… A to je důvod, proč nikdy nestíháte.

2. Nebudu ráno donekonečna vypínat budík

Často se stává, že ráno automaticky vypnete vyzvánějící budík, a jakmile se o půl hodiny později probudíte, vůbec si nepamatujete, že zvonil. Tohle jsem zažívala snad každý všední den, dokud jsem si neumístila svůj mobilní telefon jinam než na noční stolek či pod polštář. Svoje mobily či jiné budíky je totiž nejlepší položit někam daleko z dosahu vaší ruky, abyste se museli zvednout a dojít až k nim. Prodávají se dokonce digitální budíky s vrtulí, která vylétne na druhou stranu pokoje a dokud ji nenajdete a nenasadíte zpátky, budík bude zvonit a zvonit… Věřte, že takový budíček vás dokonale probere. Další možností je změna klidné melodie na písničku, kterou k smrti nesnášíte (má to dokonce dvojí využití – neznechutí se vám váš oblíbený song a leknete se ráno natolik, že vyskočíte z postele raz dva). Výborným budíčkem jsou také pisklavé monotónní melodie ze starších modelů mobilních telefonů…

 

3. Přestanu si při hodinách matematiky kreslit, esemeskovat či se jinak rozptylovat

Ukliďte si z lavice všechno nepotřebné harampádí a nechte zde ležet jen propisku a sešit. Zabodněte své zraky na konkrétní místo (tím jest profesorův obličej) a soustřeďte se jen a jen na jeho moudrá slova. Nevnímejte vtipy svých spolužáků, nevšímejte si toho, jak je dnes venku krásně, neokusujte tužky, neprohlížejte si nehty, necvakejte v jednom kuse propiskou a nečmárejte si do sešitu karikatury vašich profesorů. Pokud vás rozptyluje mobil, jednoduše si ho na hodinu vypněte. Zní to jako poněkud nesnadný úkol, ale pokud se vám ho povede dodržet, odpadne vám nejen domácí luštění cizích zápisků a hledání informací na Wikipedii, ale také si z hodiny konečně něco zapamatujete a učení pak bude o něco snazší.

4. Nejdříve učení, pak Facebook

Moje dobrá rada zní: Neučte se pokud možno s počítačem připojeným k internetu, bude vás to šíleně rozptylovat. Učení se vám tak protáhne z jedné hodiny na tři a v horším případě nenastudujete vůbec nic. Pokud se potřebujete na něco zeptat svých spolužáků, raději jim zavolejte. Po telefonu spolu budete pravděpodobně mluvit tak pětkrát kratší dobu, než byste si psali přes chat na Facebooku.

5. V noci se spí, v noci se neučí!

Noční sovy, jejichž mozky začínají správně fungovat až po setmění, se budou muset bohužel přizpůsobit. Zvláště pokud studujete ještě na střední škole. Je dobré si vytvořit svůj rozvrh, kdy se budete učit, a ten dodržovat. Večer si pak můžete za odměnu číst, pustit si seriál, který si odpoledne nahrajete, nebo konečně zkontrolovat, co se děje na Facebooku.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio