Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

5 největších mýtů o elektronických cigaretách

Mají nám pomoci bojovat se závislostí a neobsahují jedovaté látky. Co je ale pravda a co mýtus?

Elektronická cigareta se poprvé objevila před šesti lety v Číně. Oproti té klasické připomíná spíše propisku a funguje na baterie. Obsahuje patrony s nikotinem a speciální aromatickou esencí, která se dá měnit. Kuřák si tak může dokonce zvolit svoji oblíbenou příchuť (vybrat si lze z opravdu pestré nabídky – od mentolu až po ovocnou příchuť). Z kouření elektronických cigaret se v poslední době stává čím dál tím větší hit. Nabízí totiž pomocnou ruku pro všechny kuřáky, kteří by se svého zlozvyku postupně rádi zbavili, nebo alespoň přešli na bezpečnější kouření. Jak je to ale s bezpečností kouření elektronických cigaret doopravdy? Máme skutečně spoléhat na to, že nás tento vynález úspěšně zbaví závislosti?

 

Mýtus č. 1: Elektronické cigarety jsou určené k odvykání kouření

Mnozí se domnívají, že elektronické cigarety jsou vyráběny přímo pro období, kdy si kuřák odvyká. To je však omyl – závislost vás bude doprovázet pořád a stavu „musím si zapálit“ se zpočátku rozhodně nevyhnete. Ať se vám to líbí, nebo ne, pravda je taková, že stále užíváte drogu. Výhodou naštěstí je, že se dají pořídit kapsle s různým množstvím nikotinu. Dokonce existují i tzv. kapsle „non-nikotin“, tedy kapsle úplně bez nikotinu, které mají za úkol uspokojit psychickou závislost kuřáka. Nepočítejte však s tím, že se vám podaří odvyknout si hned napoprvé. Podle světových statistik Medical News Today se to podaří pouze 3 lidem ze 100. Boj se závislostí není otázka jednoho dne. To věděl například už i Mark Twain, když napsal: „Závislost nelze jen tak vyhodit oknem. Musíte ji laskavě svést ze schodů, doprovodit ji ke vchodu a vypoklonkovat ze dveří…

 

Mýtus č. 2: Jsou dražší než klasické cigarety

Ano, první nákup sice nebude nejlevnější – cena za elektronickou cigaretu se pohybuje přibližně od 1 300 Kč do 2 800 Kč. Ve výsledku vás ale jako uživatele elektronické cigarety vyjde kouření mnohem levněji než dříve při užívání těch klasických. Pokud kouříte krabičku za 70 Kč denně, za měsíc zaplatíte zhruba 2 100 Kč. Kdežto za nákup náplní do elektronické cigarety zaplatíte asi něco kolem 400 Kč. A to už stojí za úvahu, ne?

 

Mýtus č. 3: Kuřák obtěžuje okolí, protože elektronická cigareta zapáchá

Ne, elektronické cigarety nezapáchají. Do vzduchu se vypouští pouze aroma, které se navíc během chvilky rozplyne.

 

Mýtus č. 4: Neobsahují jedovaté látky

Hloupost. Jsou sice o mnoho zdravější než klasické cigarety, obsahují však stále nikotin (látka, na které si kuřák vytvořil závislost – bez ní by tedy elektronické cigarety postrádaly smysl…). Ten zvyšuje krevní tlak, stahuje cévy, zrychluje puls, zvyšuje pocení, oslabuje imunitu a jeho užíváním přibývá cholesterol v krvi. Takže rozhodně není pravda, že by kouření elektronické cigarety bylo zdravé. Pokud tedy nemluvíme o „non-nikotinových“ kapslích. Dobrá zpráva je, že tato novinka neobsahuje spoustu ostatních karcinogenů, které se běžně nacházejí v klasických cigaretách (ty obsahují až 64 karcinogenů!).

 

Mýtus č. 5: Nikotinové náplasti snadno nahradí elektronickou cigaretu

V náplastech a elektronických cigaretách je podstatný rozdíl. Zatímco náplasti uspokojí pouze fyzickou závislost (vyhnete se abstinenčním příznakům), s elektronickou cigaretou uklidníte i  závislost psychickou – tedy neovladatelnou chuť na cigaretu.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio