Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Abel - Make It Right

Velká neznámá pro Evropu, v křesťanské Americe veliká sláva. To jsou Abel...A jací tedy jsou?

Někdy, když přemýšlíte co ohodnotíte, než se uvrtáte do té nejtvrdší komerce (na kterou se vlastně už i těším, protože to bude příjemné zpestření poslechů pro kritiku), se vám do rukou dostane klenot. Pravda, většina věcí, které procházím, jsou na poslech jedné možná dvou písniček a konec. Ale pak se najde jedna deska. Jedna, která vás uchvátí a nepustí ani na 4.poslech…5.poslech…6???

Abel je čtyřčlenná partička ze státu New York. Mají za sebou dvě plnohodnotné desky a nyní jim vychází třetí s názvem Make It Right. A stejně jako na předchozí desce zde máme co do činění s velice podařeným rockovým počinem. Na internetu se sice dočtete něco o indie, ale tohle už indie není (a já se rád vrtám v označeních). A vlastně je, tahle kapela totiž není téměř známá, takže vlastně je indie. Ne, nebaví mě psát, co je to za žánr, co mají za sebou a kde už hráli, protože tohle u téhle kapely vůbec není důležité. Důležité je si už konečně říct, jaká ta deska je.

Je skvělá. Takhle si totiž já představuji zajímavou kapelu do rádií a televize. Kvalitní hlas Kevina Kneifela to jen podtrhuje a stává se pro mě příjemným kompromisem mezi uhlazeným popovým a chraplavým rockovým projevem. Takový ten zpěv, který vás pohladí na duši a pak vás vší silou kopne! A k tomu texty, které zpívá. V jednu chvíli o dceři, která mu umírá v náručí, za chvíli o tom, jak je 15 let závislý na (m)etanolu (vážně, říká, že je slepý, nic si tu na vás nevymýšlím) a celkově je to o…Bohu. Ano, všechny texty jsou v podstatě náboženské a moralizující, ale tak, aby to nijak nenarušovalo požitek a dojem z toho, že posloucháte něco na úrovni. A když k tomu hrají tvrdší hudbu (ne, nelze srovnávat s metalcorovými August Burns Red), tak není co vytknout. I stopáž je optimální, dokonce bych řekl krátká. Tím, jak se toto album příjemně poslouchá, dokážu si představit, že by mohlo být delší. Byla by z něj ale skvělá minutka v kuchyni. Maso do trouby dáte s příjemnou nakopávačkou I’ll Be Waiting, zazpíváte si u skvělé Fire Walk With Me (pokud mě odnese ďábel do pekla s tímhle na rtech, tak si to vychutnám), dojmete se a podlijete pečeni u Daughter a po 37 minutách, kdy dohraje Comfort And Truth maso otočíte a pečete další dva poslechy.

Make It Right je prostě opravdu povedené album, které by nemělo chybět ve vašich znalostech. Pochybuju, že se jejich sláva někdy rozšíří do našich končin, ale pokud ano, těším se, až řeknu svým kamarádům při poslechu rádia: „Jo, tak na tohle jsem vážení psal recenzi.“

Hodnocení: 85%

Nejlepší songy: Fire Walk With Me, Fine Lines, Daughter

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio