Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Akreditace práv ZČU byla prodloužena do července 2016

V pátek v půl desáté dopoledne sdělil své rozhodnutí ohledně osudu plzeňských práv ministr Dobeš médiím a na tiskové konferenci diskutoval s novináři.

V pátek v půl desáté dopoledne sdělil své rozhodnutí ohledně osudu plzeňských práv ministr Dobeš médiím a na tiskové konferenci diskutoval s novináři. „Osmnáct set studentů je ve stavu Plzeňské univerzity zcela nevinně.“ Podle něj nebyla jiná možnost, jak je nechat dokončit jejich studia. Předsedkyně akreditační komise Vladimíra Dvořáková zuří – Dobeš totiž jde proti rozhodnutí komise, která chtěla ukončit magisterské studium plzeňských práv v tomto červeneci.

Pře 150 plzeňských studentů dnes ráno vyjelo na ministerstvo školství, aby si vyslechli Dobešův verdikt – šest z nich bylo dokonce vpuštěno na tiskovou konferenci. Všichni ministra po ukončení konference odměnili hlasitým potleskem. Jeho rozhodnutí prý vychází z právní normy, hlavně ale myslel na studenty a jejich budoucnost, která by mohla být po konci plzeňských práv velmi nejistá. Výrok akreditační komise je postavil do neřešitelné situace. Plzeňská práva tak budou mít možnost dalších čtyř let, aby napravila všechny výhrady, které měla proti fakultě akreditační komise.

Vladimíra Dvořáková hodlá s akreditační komisí ihned jednat. Dobeš prý svým rozhodnutím komisi podráží nohy, a údajně to není první případ. Navíc je toto rozhodnutí v rozporu se zákonem a udělené tituly do roku 2016 by mohly být napadány kvůli neplatnosti. Čtyři roky akreditační komise sledovala dění na univerzitě a fakulta podle ní již není ve stavu, kdy by mohla normálně pokračovat ve výuce. Na vysoké školství podle Dvořákové bude mít Dobešovo rozhodnutí tvrdý dopad. Navíc se připojí z různých důvodů i další školy, kterým nebyly uděleny akreditace, se žádostí na ministerstvo, aby bylo změněno rozhodnutí akreditační komise.

Dvořáková v současnosti znamená pro plzeňské studenty zlou čarodějnici, která je všechny bez rozdílu chce uvrhnout do jámy lvové – i přesto, že oni za stav své univerzity nemohou. Dobešovo rozhodnutí je správné, stojí za to dál nechat všechny plzeňské vysokoškoláky pokračovat ve studiu, o tom není pochyb. 1800 vysokoškoláků bez jistoty budoucnosti není rozhodně málo. A jestli to Dvořákové a celé komisi nic neříká, jsou již mimo realitu…

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio