Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Alanu Turingovi byla posmrtně udělena královská milost

Roku 1952 byl otec informatiky a genius, který díky své práci na dešifrování kodu Enigma pomohl uspíšit konec Druhé světové války, usvědčen z homosexuality. Následně byl chemicky vykastrován a musel ukončit svou dešifrovací práci, která se v Druhé světové válce ukázala jako vitalní pro Spojence.

Roku 1952 byla homosexulní orientace ilegalní. Po svém usvědčení otec informatiky přijal "léčbu" ženskými hormony jako alternativu vězení. Zemřel roku 1954, dva týdny před svými dvaačtyřicátými narozeninami, na otravu kyanidem. Jeho smrt byla prohlášena za sebevraždu, přestože například jeho matka, někteří biografové, Turingovi přátelé a jiní znalci jeho života věřili, že jeho smrt byla nehoda. V květnu 2012 byl Sněmovně lordů předložen návrh na udělení milosti. V červenci 2013 získal podporu vlády. Milost byla udělena čtyřiadvacátého prosince 2013.

"Šokující zacházení"

"Doktor Alan Turing byl výjimečný muž s vynikající myslí," řekl ministr spravedlnosti Chris Grayling, který se o udělení milosti osobně zasadil. Řekl také, že výzkum, který Turing během války provedl, nepochybně konflikt výrazně zkrátil a zachránil tisíce životů.

Roku 2012 se odehrálo množství událostí, které oslavovaly život a práci Alana Turinga. Oslavy probíhaly u příležitosti stého výročí jeho narození.

Kromě urychlení snah Spojeců rozluštit zprávy německého námořnictva šifrované pomocí stroje Enigma prováděl Turing i jinou práci v oblasti dešifrování, jejíž část byla zveřejněna až v dubnu 2012. "Jeho další život byl zastíněn jeho usvědčením z homosexualní aktivity a trestem, který bychom nyní považovali za nespravedlivý a diskriminující a který byl teď zrušen," řekl Chris Grayling. "Turing si zaslouží paměť a uznání za svůj fantastický příspěvek k válečné snaze a svůj vědecký odkaz. Královská milost je vhodnou poctou pro výjimečného muže."

Mnoho lidí za milost pro Turinga bojovalo roky.

"Není to správné"

Lord Sharkey, liberalní demokrat, který v červenci 2012 navrhl, aby byl Turing omilostněn, řekl, že udělení milosti je pro něj "výborná zpráva". "Je to demonstrace moudrosti a soucitu," řekl. "Došlo k uznání velikého britského hrdiny a částečné nápravě krutosti a nespravedlnosti, se kterými bylo s Turingem zacházeno."

Obhájce lidských práv Peter Tatchell řekl: "Vzdávám hold vládě za zajištění královské milosti pro Alana Turinga (konečně), ale myslím, že není správné, že jiní muži, kteří byli usvědčeni ze stejného činu, se nedočkali ani omluvy, o královské milosti nemluvě."

"Mluvíme tu o nejméně padesáti tisících jiných mužů, kteří byli usvědčeni ze stejného činu, takzvané "hrubé nemravnosti" ("gross indecency"), což je jednoduše oboustranně dobrovolný sexualní akt mezi muži."

P. Tatchell řekl, že by rád viděl plné vyšetření Turingovy smrti. "Přestože nemám žádný důkaz, že byl zavražděn, myslím si, že musíme prozkoumat možnost, že mohl být zabit bezpečnostními službami. Bylo na něj nahlíženo jako na velké bezpečnostní riziko," řekl.

"Nepříliš spokojen"

Glyn Hughes, tvůrce památníku Alana Turinga v Manchesteru, považuje za "velmi potěšující", že mu byla konečně udělena milost.

"Když jsme začali se snahou učinit ho slavným, zajistit uznání, bylo velmi složité sehnat peníze," řekl. "Žádná z velkých počítačových firem nechtěla na jeho památník přispět ani cent. Teď by to možná udělaly. Ušli jsme velký kus cesty."

Řekl ale také, že není příliš spokojen s faktem, že Turing byl omilostněn a tisíce jiných homosexualních mužů ne. "Problem je, samozřejmě, že kdyby byla udělena generalní milost, mnoho z nich je ještě naživu a mohli by dostat kompenzaci."

Desátého září 2009 se britský premier Gordon Brown po internetové kampani veřejně omluvil za "šokující způsob, jakým bylo s Alanem Turingem zacházeno". V prosinci 2011 byla na stránce Direct Gov vytvořena petice, která žádala, aby byl Turing omilostněn. Získala více než čtyřiatřicet tisíc podpisů, ale Lord McNally, tehdejší tajemník Ministerstva spravedlnosti, se jí odmítl zabývat a řekl, že Turing byl "náležitě odsouzen" za něco, co bylo tehdy trestným činem.

Fotogalerie: 
Bombe

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio