Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Americká policie pozatýkala demonstranty z hnutí Okupujte Wall Street

Potyčky mezi policií a demonstranty se obešly bez větších zranění, přesto bylo několik demonstrantů obviněno z napadení policisty a zbytek z nedovoleného vniknutí na cizí pozemek, narušování pořádku a ohrožování bezpečnosti cizích osob. Část demonstrantů byla propuštěna.

Potyčky mezi policií a demonstranty se obešly bez větších zranění, přesto bylo několik demonstrantů obviněno z napadení policisty a zbytek z nedovoleného vniknutí na cizí pozemek, narušování pořádku a ohrožování bezpečnosti cizích osob. Část demonstrantů byla propuštěna. Protestující se ohrazovali, že byli zasaženi pepřovými spreji a že na ně bylo vynaloženo zbytečné násilí ze strany policie.

Okupujte Wall Street je hnutí, které je složeno z převážně městských lidí, nejvíce jejich protesty zasáhly na podzim loňského roku právě velká města USA. Přesto se lze s podobnými akcemi ještě stále setkat. Zastánci hnutí stavějí stanové tábory v parcích nebo na náměstích, pořádkové síly je však postupně likvidují.

Hnutí kritizuje ohromné rozdíly mezi 1 % bohatých a zbylými 99 % „obyčejných lidí“. Tvrdí, že bohatí neprojevují dostatečnou solidaritu k chudým a prosazují jejich vyšší zdanění. Jsou také zastánci ekologičtějšího přístupu k průmyslu a výrobě energie. Sami si například vyrábějí elektřinu pomocí kol a dynam, kompostují odpad a filtrují vodu – chtějí tak ostatním Američanům ukázat šetrnější způsob života v přírodě.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio