Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Americký voják postřílel v Afghánistánu nejméně šestnáct civilistů

Celá událost se seběhla velmi rychle. Jeden z vojáků americké základny vstoupil na pozemek afghánské rodiny a začal bezhlavě střílet. Střelbu, při které zahynulo čtrnáct osob, přežil pouze otec se synem, neboť v tu dobu nebyli doma.

Celá událost se seběhla velmi rychle. Jeden z vojáků americké základny vstoupil na pozemek afghánské rodiny a začal bezhlavě střílet. Střelbu, při které zahynulo čtrnáct osob, přežil pouze otec se synem, neboť v tu dobu nebyli doma. Podle agentury AP se poté voják odebral do dalších dvou domů, kde ve střelbě na muže, ženy i děti, pokračoval. Poté se vzápětí sám přihlásil vojenským úřadům a byl zadržen. Motiv činu není dosud znám a střelec se, podle BBC, nervově zhroutil. Bylo zahájeno vyšetřování, v rámci kterého spolupracují americké síly s afghánskými úřady.

Střelby, ke kterým čas od času v Afghánistánu dochází a jejichž oběťmi jsou civilisté, bohužel neprospívají přátelským vztahům mezi místní vládou, obyvatelstvem a zahraničními jednotkami. Dnešní incident není ojedinělý, ale kvůli němu se mohou už tak napjaté vztahy ještě více přiostřit. Každý podobný incident je přitom jako časovaná bomba, která tiká již několik týdnů od doby, kdy se na americké základně v Bagrámu omylem pálily výtisky Koránu.

Oblast Kandaháru je označována za kolébku extrémistického hnutí Taliban a v současné době je dokonce považována za jednu z jejích hlavních bašt. Režim Talibanu byl svržen v roce 2001 díky invazi koaličních sil. Od té doby vede Taliban ozbrojený boj proti vládním a zahraničním silám. Konec boje proti těmto extremistům je však stále v nedohlednu.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio