Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Anonymous vyhrožují novým útokem na celý Internet

Již poněkolikáté se objevila zpráva o tom, že skupina Anonymous chce zaútočit na kořenové servery DNS a odstavit je od sítě, což by znemožnilo většině uživatelů připojení k internetu a jeho použití.

Již poněkolikáté se objevila zpráva o tom, že skupina Anonymous chce zaútočit na kořenové servery DNS a odstavit je od sítě, což by znemožnilo většině uživatelů připojení k internetu a jeho použití. Experti se ale domnívají, že vzhledem ke složitosti takového útoku se jedná pouze o zdařilé PR. Ruská odbornice na počítačovou bezpečnost hnutí přirovnala k teroristickým organizacím, jejichž největší zbraní je strach, který vyvolávají.

Útok, který si skupina naplánovala, zní veskrze banálně: DNS servery se starají o překlad názvů na IP adresy, například jméno google.cz přeloží na číselnou adresu 209.85.148.94. Na světě je k dispozici 13 hlavních serverů, které směřují požadavky do jednotlivých států (pro adresu končící .cz do Čech, .de do Německa atp.). Práci mají ovšem stíženou tím, že tyto servery mají své zálohy a jsou umístěny dohromady na více než 80 místech ve více než třiceti zemích na světě.

Ruská odbornice na kybernetickou bezpečnost Jekatěrina Aksjonová poukazuje na to, že ani vyřazení kořenových adresářů nemusí znamenat žádný čin, přestože se některým uživatelům nepůjde připojit k určitým doménám. Žádný plošný výpadek se však nedá očekávat.

Fakt, že se hackeři z Anonymous, kteří se dostali do podvědomí lidí hlavně jako odpůrci smluv ACTA, uchylují k taktikám podobných terorismu, je znepokojující. Idol a symbol mladé digitální generace budí v lidech strach vyhrožováním činy, které asi ani nedokáže naplnit, a přitom právě takové praktiky vytýká jiným organizacím včetně vlád. A pokud by se jim skutečně povedlo odpojit na chvíli celý internet? Potom by se měli začít bát. Většina jejich podporovatelů patří do generace, která je online ještě před tím, než si ráno vyčistí zuby, a odpojuje se až po zhasnutí lampičky u postele. Znemožnit jim přístup na internet znamená vzdát se jejich podpory.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio