Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Arabská liga odvolala pozorovatelskou misi ze Sýrie

Liga arabských států (League of Arab States, LAS), respektive její generální tajemník Nabíl al-Arabí, v sobotu oznámila, že stahuje svou pozorovtelskou misi ze Sýrie. Učinila tak po několika předchozích varováních.

Liga arabských států (League of Arab States, LAS), respektive její generální tajemník Nabíl al-Arabí, v sobotu oznámila, že stahuje svou pozorovtelskou misi ze Sýrie. Učinila tak po několika předchozích varováních. Pozorovatelská mise měla v zemi dohlížet na uklidnění bezpečnostní situace, ke kterému ale stále nedochází.

Mise, fungující od 26.prosince, měla za úkol zajistit uskutečnění plánu na ukončení syrské krize, který kromě ukončení násilí obsahoval ještě např. propuštění zadržených demonstrantů či volnou distribuci zahraničního tisku. Žádného z cílů se podle šéfa mise však nepodařilo dostát, ani se k němu přiblížit.

O násilí na předměstí Damašku i v dalších syrských městech přicházejí stále nové zprávy. Podle oficiálních informací instituce „Syrská pozorovatelna lidských práv“ (Syrian observatory for human rights) od úterka v bojích zahynulo nejméně 210 lidí, z toho 142 civilistů.

Liga arabských států spolu s OSN i EU žádá prezidenta Sýrie Bašára Assada, aby vládní síly přestaly páchat násilí na civilistech protestujících proti režimu. Oficiální vládní informace však popírají existenci spontánních civilních povstání a vinu za krveprolití připisují organizovaným opozičním teroristickým skupinkám, jež se snaží narušit stabilitu země.

V Radě bezpečnosti OSN je v současné době projednáván dokument, který by vyzýval k odchodu prezidenta Assada. Některé státy, mezi nimi např. Rusko, se však podobným rezolucím brání.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio