Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Armáda bude přijímat nové vojáky

Nábory nových vojáků by měla zajišťovat dvě hlavní centra, ve kterých budou odborníci vybírat vhodné uchazeče. Jedno z center bude v Čechách a druhé na Moravě. Centra mají být mnohem kvalitnější než v minulosti. Nábory nových vojáků se totiž armáda snaží zkvalitnit.

Nábory nových vojáků by měla zajišťovat dvě hlavní centra, ve kterých budou odborníci vybírat vhodné uchazeče. Jedno z center bude v Čechách a druhé na Moravě. Centra mají být mnohem kvalitnější než v minulosti. Nábory nových vojáků se totiž armáda snaží zkvalitnit. Cílem nových center bude vyhledávat vojáky aktivně a ukázat jim, že služba v armádě je perspektivní.

Již v lednu do armády nastoupilo více než 200 nových vojáků. Přibližně 20 jich už nastoupilo přímo k útvarům, zbývající část mužů a žen zahájila tříměsíční základní výcvik ve Vyškově. Další nábory by se měly uskutečnit ještě v dubnu, červenci a říjnu letošního roku. Ministr obrany Alexandr Vondra uvedl již v loňském roce, že naše armáda potřebuje ročně nabírat 600 i více lidí, aby nestárla. Ministerstvo obrany také připravuje nový platový řád. Ten by měl propojit výši platu vojáků s jejich hodností a stávající funkcí.

V naší armádě se v uplynulých deseti letech kvůli předraženým nesystémovým investicím a škrtům v rozpočtu nahromadil vnitřní dluh ve výši až 90 miliard korun. Upozorňují na to autoři dokumentu nazvaného Bílá kniha obrany. Ta určuje koncepci rozvoje armády v následujících deseti letech. Uvedeno v ní je i to, že armáda u nás ztrácí konkurenceschopnost na trhu práce.  

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio