Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Atény jsou v chaosu

Původní rodilí Řekové se z centra Atén už dávno odstěhovali, město totiž už dávno není bezpečné. Atény se zmítají ve víru hospodářské krize, která probudila bujení kriminálních živlů a násilí. Místo původních obyvatelích v centru Atén zůstala převaha přistěhovalců.

Původní rodilí Řekové se z centra Atén už dávno odstěhovali, město totiž už dávno není bezpečné. Atény se zmítají ve víru hospodářské krize, která probudila bujení kriminálních živlů a násilí. Místo původních obyvatelích v centru Atén zůstala převaha přistěhovalců. Hlavně mladých Řeků, kteří v sobě objevili náklonnost k pravicovému extremismu. A jejich počet neustále roste.

Humanitární organizace hlásí řadu rasově motivovaných násilných činů, které se nevyhýbají ženám ani dětem. Přistěhovalci jsou čím dál více nevítaní v hlavním městě, po kterém brázdí ozbrojené bandy neonacistů, útočící na cizince noži a baseballovými pálkami. Policie hlídkující v centru města v neprůstřelných vestách na zvládnutí situace nestačí.

Starosta Nikitas Kanakis kvůli všudypřítomnému chaosu musel přiznat, že Atény se zmítají v neudržitelné situaci. Nevede se statistika, ale stále přibývá vražedných přepadení a loupeží. Kdysi hrdé město plné turistů je tedy dnes pravým opakem svého někdejšího rázu. Hotely musí mít buď zavřeno, nebo si najímají ochranku. V bezpečí nejsou ani majitelé obchodů, více jak polovina z nich už zažila přepadení.

Že nejde jen o pouhé pobláznění mladých a především zoufalých lidí jde vidět na politickém klimatu – oblibě se u původních obyvatel těší krajně pravicové straně Chrysi Avgi (Zlatý úsvit), jejíž plakáty a samolepky visí téměř na každém rohu města. Poslední průzkum ukázal, že se její oblíbenost pohybuje v celém Řecku kolem 4 %, což by straně při příštích volbách mohlo dát šanci dostat se do parlamentu.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio