Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Avengers z lidí vymlátili miliony

Marvel padá, Marvel povstává Když v roce 2003 šel do kin béčkový akčňák Hulk v hlavní roli s Ericem Banou, nikdo asi netušil, že to je pouze slabý záblesk hvězdy, která teprve měla vyjít.

Marvel padá, Marvel povstává

Když v roce 2003 šel do kin béčkový akčňák Hulk v hlavní roli s Ericem Banou, nikdo asi netušil, že to je pouze slabý záblesk hvězdy, která teprve měla vyjít. Ani volné pokračování o naštvaném doktorovi s názvem Neuvěřitelný Hulk z roku 2008, kterého si tentokrát zahrál Edwart Norton, nezaznamenalo nějaký extra veliký úspěchNemohl se totiž rovnat milionáři Tony Starkovi (Robert Downey Jr.), který zachraňuje svět v podomácku vyrobeném obleku a říká si Iron man.

To už si komixový svět Marvel mohl mnout ruce, protože cítili dobrý začátek pro novou sérii. Jejich milovaný Spider-man a i dvoudílná Fantastcká čtyřka odumřeli, aniž by se jim povedlo udržet se nad vodou alespoň tak dlouho, aby si jich stačil všimnout i někdo jiný, než milovníci komixů. A takzvaná Fáze 1 měla zajistit příval nových peněz.

            Proto hned v roce 2010 vyšlo pokračování, kde se k Iron Manovi přidal i jeho parťák ve zbroji War Machine a hlavně agentka s přezdívkou Black Widow, kterou bravurně ztvárnila Scarlett Johansson.

A pak už to jelo rychle - Thor (Chris Hemsworth) se v roce 2011 začal hašteřit se svým bráchou Lokim (Tom Hiddleston), zatímco na něj z dálky mířil Hawkeye (Jeremy Renner), a studio Marvel nechalo ve stejném roce hvězdného a pruhovaného Kapitána Ameriku zmrznout v ledu. A to vše, jen aby je mohl letos spojit Nick Fury jako Avengers!

"Tak si říkáme - Avengers, nejmocnější hrdinové světa"

Svět je v ohrožení, mimozemská krychle Teserakt se dostala do špatných rukou, Spiderman se Supermanem si zjevně dávají někde dvacet, a tak musí ředitel organizace S.H.I.E.L.D. Nick Fury (Samuel L. Jackson) svolat své nejlepší koně, aby měli alespoň malou šanci na záchranu všeho, co známe. Tak se Iron Man, Thor, Kapitán Amerika, Hulk, Black Widow a Hawkeye dávají dohromady. A to se neobejde bez problémů. Tony Stark se snaží Bruce Bannera (toho si tentokrát zahrál Mark Ruffalo) naštvat, protože chce vidět, jak se změní v hnusnou zelenou příšeru, ale také má rozepře s Kapitánem Amerikou, neboť každý je symbolem jiné doby a jinému přístupu k lidem.

A kde má taková skupinka podivínů vlastně sídlo? Vila Avengerů z komixové předlohy ještě nestojí, takže jim musí stačit obrovská letadlová loď Helicarrier, která je letadlová doslova, neboť se vznáší ve vzduchu. Za vizuální zpracování tohoto úchvatného kolosu dávám tvůrcům palec nahoru.

Co však diváky trochu překvapí (jestli příjemně se musíte rozhodnout sami, já si stále nejsem jistý) je výběr herečky, která ztvárnila postavu agentky S.H.I.E.L.Du Marii Hill, a to Cobie Smulders, kterou většina z nás zná jako Robin z oblíbeného sitkomu Jak jsem poznal vaší matku. Má na to, aby přestala být televizní hlasatelkou z Kanady a stala se jednou ze zachránkyň světa? Posuďte sami.

Avengers assemble!

Největší síla našich superhrdinů není ovšem v jejich lesklé zbroji a svalnatých pažích, ale ve vtipu. Tak dobře natočený film, kde jen málokdy nesedíte přikovaní k sedačce nad akční scénou nebo se nesmějete dobře zpracovaným gagům a mistrovsky vymyšleným hláškám, dnešní doba už dlouho potřebovala.

Je to také vidět na číslech od Marvelu. Mohou si chlubit tím, že s 207 miliony dolarů se stali nejvýdělečnějším filmem co se prvního otvíracího víkendu týče. Což znamená, že výroba Avengers 2 už jede na plné obrátky.

Jen jediné filmu chybí. Iron man, volající: "Avengers assemble!", což je Marvelácká verze bondovského: "Jsem Bond, James Bond." a ka Avengerům to prostě patří. Nu což, třeba příště.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio