Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Bárta může vyváznout s podmínkou

Trest, který navrhuje Vrábová, je možná trochu překvapující. Podle ní by měly být tresty především preventivní a měly by plnit výchovný účel: „Mám za to, že by tresty měly mít výchovný účel k ochraně celé společnosti," řekla pro server lidovky.cz.

Trest, který navrhuje Vrábová, je možná trochu překvapující. Podle ní by měly být tresty především preventivní a měly by plnit výchovný účel: „Mám za to, že by tresty měly mít výchovný účel k ochraně celé společnosti," řekla pro server lidovky.cz. Zároveň zohlednila fakt, že Bárta i Škárka jsou jinak bezúhonné osoby, které před soudem stanuly poprvé.

O Bártově vině prý podle jejích slov není pochyb, ale vzhledem k výše zmíněnému nakonec navrhla pouze podmínečné tresty v jedné třetině sazby, což jsou asi dva roky, přičemž peníze z úplatkářské aféry by podle jejího návrhu měly propadnout státu: "V případě pana Bárty bych navrhovala uložení trestu ve třetině zákonné trestní sazby s dlouhou zkušební dobou. U pana Škárky pak trest pod polovinou zákonné sazby se zkušební dobou kolem dvou let," uvedla Vrbová pro Aktuálně.cz.

Vítu Bártovi tedy hrozí odnětí svobody na jeden rok až šest let a propadnutí majetku nebo peněžitý trest, ale pouze v případě, že by se během podmínky znovu dopustil podplácení. Škárkovi za přijetí úplatku hrozí přísnější trest, a to proto, že zřejmě podváděl s nahrávkou, kterou předal soudu. Na ní mělo být zaznamenáno převzetí peněz od Bárty, podle expertů byla však pořízena o několik dní dříve, než mělo k předávní úplatku dojít. Definitivní rozsudek vynese soudce Jan Šott příští týden.

Ve výsledku se tedy zdá, že celý soud byl obrovské nafouklé nic, ze kterého si Věci veřejné odnesou jen pořádnou ostudu, která jim na volebních preferencích rozhodně nepřidá. Situace ve straně navíc dále houstne. Véčkaři si nedokáží přiznat fakt, že je ODS s TOP 09 nyní tlačí ke zdi, a veškeré své prohry vydávají za plánovaná vítězství. Zejména Radek John mění každým dnem své názory. V této atmosféře tlaku způsobeném neúspěchem u voličů a faktem, že špičkám strany jde spíše o dobře placená místa, než o prosazování politických cílů, nebude vůbec snadné dát zbytky strany dohromady. Pravděpodobnější je spíše možnost, že se Bárta po dalších volbách bude v podnikání věnovat čemukoliv jinému než vedení politické strany, která se pomalu ale jistě zapisuje do historie jako nejprůšvihovější polistopadová strana v České republice.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio