Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Bém žádá o schůzku s premiérem, ten však odmítá

Poslanec Pavel Bém chce na schůzce s premiérem hovořit o své další podpoře koaliční vlády.  Setkání by rád uskutečnil v příštím týdnu, Petr Nečas ale odmítl.

Poslanec Pavel Bém chce na schůzce s premiérem hovořit o své další podpoře koaliční vlády.  Setkání by rád uskutečnil v příštím týdnu, Petr Nečas ale odmítl. Bývalému primátorovi již doporučil odchod z Poslanecké sněmovny, a to kvůli zveřejněným odposlechům s lobbistou Romanem Janouškem. (O zveřejněných rozhovorech mezi Bémem a Janouškem čtěte zde.) „S panem Bémem jsem mluvil v pondělí a svůj názor jsem mu řekl,“ napsal předseda vlády v textové zprávě pro ČTK. „K dalšímu setkání nevidím důvod.“

Podle předsedy ODS v Praze 6 a ministra životního prostředí Tomáše Chalupy by se mělo o pozastavení Bémova členství ve straně rozhodnout po víkendu. Žádost podal sám Pavel Bém a tomuto kroku bude předcházet jednání rady místního sdružení v Praze-Bubenči. (O podání žádosti na pozastavení členství čtěte zde.)

Naopak složení poslaneckého mandátu bývalý primátor nemá v plánu. Tento krok bude podle svých slov odmítat minimálně do doby, než se prokáže nějaké nezákonné jednání. Ani pozastavení členství ve straně prý nepovažuje za trvalé. Do půl roka by se rád vrátil s očištěným jménem.

Poslancem, který by jej v případě odchodu ze sněmovny nahradil, by byl bývalý radní Jiří Janeček. Ten v lednu bojoval o post předsedy občanské demokracie v Praze, na toto místo ale nastoupil současný primátor Bohuslav Svoboda.

Události kolem Pavla Béma jsou další ostře sledovanou aférou s odposlechy v naší zemi. Získaly si dokonce pozornost britského týdeníku Economist, podle kterého by se aféra mohla stát předzvěstí zkázy ODS, protože občany silně znechutila premiérova nevýrazná reakce. Týdeník navíc připomíná, že je exprimátor Bém chráněncem Václava Klause. I kvůli tomu prezidentovo vyjádření, že odposlechy škodí demokracii, straně v očích voličů nijak nepřidá.

Economist se jistě nemýlí, že oblíbenost občanské demokracie touto aférou klesne. Na druhou stranu je v poslední době dost těžké zanevřít na nějakou politickou stranu: zbývá nakonec Čechům ještě vůbec nějaká strana, kterou by nepronásledovaly skandály a problémy s justicí? Brzy se také můžeme dostat do situace, kdy budeme prostě volit menší zlo.

Přesto je až zarážející, jak vytrvale se bývalý primátor drží svého místa v Poslanecké sněmovně. Snad opravdu věří v rychlé vyřešení případu v jeho prospěch. Nebo jen spoléhá na to, že se jeho problém „ztratí" na momentálně tolik nepřehledné a špinavé politické scéně?

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio