Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Beztrestnost za udání komplice? Poslanci jsou pro

Svou podporu návrhu poslanci vyjádřili ve středu schválením změny trestního řádu. Korunní svědek tak bude mít naději na úplné zrušení trestu nebo jeho zmírnění.

Svou podporu návrhu poslanci vyjádřili ve středu schválením změny trestního řádu. Korunní svědek tak bude mít naději na úplné zrušení trestu nebo jeho zmírnění.

„Označí-li v případě závažné trestné činnosti pachatel spolupachatele, bude možné, aby bylo upuštěno od jeho potrestání," uvedl ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. Z návrhu vyplývá, že trestu by mohl být zbaven jen ten, kdo by spáchal méně závažný trestný čin než osoba, k jejímuž odhalení svou výpovědí dopomohl.

O beztrestnosti nemůže být řeč v případě vraždy nebo těžké úmyslné zdravotní újmy. Co se zmírnění rozsudku týče, soud bude moci přistoupit i k uložení trestu pod dolní hranicí stanovené sazby spáchaného činu.

Od novely si poslanci slibují účinnější boj proti organizovanému zločinu i korupci. Novinka by také mohla ulevit soudům, zrychlila by totiž soudní řízení. Pokud by se obviněný přiznal, žalobce navrhl odpovídající trest a soud by jejich dohodu potvrdil, hlavní soudní líčení by mohlo odpadnout. Potvrzení dohody soudem ale samozřejmě není nutností a proti takovémuto rozhodnutí se nebude možné odvolat. Dohoda nebude možná v případech spáchání trestného činu, za něž hrozí odnětí svobody na 10 a více let. Dalšími podmínkami je podložení viny důkazy a výslechy i ověření dobrovolného přiznání.

K přijetí návrhu chybí ještě vyjádření Senátu. Každopádně můžeme zatím jen doufat, že změna nepřinese víc škody než užitku. Sice nejde o odpouštění trestů vrahům, ale úplné zrušení trestu by stálo za pováženou. Někdo tak může spáchat trestný čin, udat spolupachatele a odejít si od soudu „čistý“, jako by se nic nestalo.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio