Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Blogerka Petra LovelyHair: Nesnáším anonymní internetové hrdiny!

Nahlédněte do tajů blogerského života s Petrou Vančurovou alias Petrou LovelyHair – nejznámější českou beauty blogerkou a majitelkou nejsledovanějšího českého YouTube kanálu věnovaného kosmetice!

Píšeš blog o kosmetice. Bereš to jako nějaké poslání a udílení rad ženám, které chtějí být krásné, nebo tě to prostě jen baví? Co bylo vůbec tím počátečním impulsem k jeho založení?

Kosmetika, líčení a vše kolem módy a zkrášlování mě baví odjakživa a když jsem narazila před pár lety na americké youtuberky a začala sledovat jejich videa, řekla jsem si, že mám vlastně taky plno zkušeností a že by mě bavilo předávat je dál a zkusit videa natáčet, a tak jsem v únoru 2011 jako jedna z úplně prvních v ČR začala. Přiznám se, že jsem vůbec netušila, jestli to bude někdo sledovat a bude to diváky bavit. K mému překvapení se diváci a čtenáři mého YouTube kanálu a blogu začali rozrůstat a stále se rozrůstají, což mne nesmírně těší, a proto mě to také stále tak baví, možná i čím dál víc. Jako poslání to neberu, je to jen zábava, nakonec jsou v životě mnohem důležitější věci než šminky a oblečení, ale právě proto si myslím, že je to bezvadný únik od všedních starostí, a jsem ráda, že můj blog a videa jsou, dle ohlasů, příjemným relaxem.

Někteří lidé si možná ťukají na čelo, když vidí, kolik máš doma kosmetických produktů, a považují to za naprostou zbytečnost. Zajímalo by mě, jak na tvou kosmetickou vášeň reaguje okolí a zda tě od ní někdy neodrazovalo.

Já si myslím, že lidé si ťukají na hlavu i nad jinými věcmi, takže co si kdo o mně nebo mém koníčku myslí, mne nechává chladnou, lidé jsou různí a mají různé názory, záliby a postoje. Moje okolí je s mým koníčkem smířeno a podporuje mne, kamarádky se ke mně chodí radit, nalíčit, učesat, a nejen ony, vyhledávají mě díky blogu i nevěsty nebo maturantky, které se chtějí nechat na důležitou událost upravit. Co by mě mohlo potěšit víc než taková důvěra v mé schopnosti, že je na jejich velký den hezky upravím. Z toho tedy vyplývá, že potřebuji mnohem více kosmetiky a odstínů než běžný uživatel, protože musím být připravena na různé typy pleti, odstíny pleti, očí atd…

Kromě psaní blogu točíš také videa na YouTube. Český youtuberský rybníček je zatím relativně malý a ty si tak s více než 3,5 milionu zhlédnutí pravděpodobně nejsledovanější Češkou, která točí videa o kosmetice. Poznávají tě někdy lidé na ulici? A je ti takováto publicita vůbec příjemná?

Já bych řekla, že český rybníček se v poslední době rozrůstá kosmickou rychlostí, což je skvělé a jsem ráda, že jsem hodně slečnám dodala odvahy videa točit a byla jsem takový první pokusný králík, který otestoval reakce publika :D. Musím přiznat, že mě lidé na ulici občas poznávají, sama jsem z toho vždycky překvapená, ale nadšená. Ty reakce jsou vždycky moc milé a potěší mne, ještě se mi nestalo, že by mi někdo na ulici vynadal za to, že točím kosmetická videa, naopak jsem se setkala jen s podporou a té si také moc vážím a jsem ráda, že moje práce má ohlas, to mě žene stále kupředu.

Tvůj manžel se k tvému blogovacímu koníčku staví velmi shovívavě, často se ve videích objevuje společně s tebou. Bylo tomu tak vždy, nebo tvé blogování zpočátku snášel s nevolí? Přeci jen je blog jistým zásahem do soukromí a každý na to náturu nemá.

Pravda je, že můj manžel není příliš velký exhibicionista (smích), ze začátku se na videích dost styděl, ale to já ostatně taky a určitě si tím projde každý, kdo někdy videa zkoušel natáčet. Vždycky mě ale v blogování a točení videí podporoval, věděl o mém úmyslu od začátku a posléze se i do mého blogování dobrovolně zapojil. Baví ho fotografování, a tak jsme mohli spojit příjemné s užitečným, na mně si vyzkoušel své fotografické dovednosti a teď může směle nabízet své služby i ostatním.

Za tvým blogem je vidět ohromný kus práce. Tipneš si, kolik času jsi do svého blogu již vrazila?

Děkuju, jsem ráda, že je to patrné. Celkově si vůbec netroufám tipnout, protože to bude v desítkách a možná už i stovkách hodin. Pokud bych měla nastínit svůj rozvrh, tak připravit článek trvá zhruba tak 2–3 hodiny, dle složitosti, a video trvá 5–8 hodin, také dle složitosti, tutoriály jsou náročnější, oblíbená „kecací“ videa jsou náročná méně. A to nepočítám reakce na komentáře, e-maily, Facebook, takže když se to sečte, skoro by to vydalo na plnohodnotnou pracovní dobu, proto se snažím využít veškerý čas, co mám, efektivně a odpovídám na maily třeba při cestování z mobilu, tak stejně na komentáře.

Psaní blogu se může lehce zvrtnout v jakýsi stereotyp. Recenze, líčící tutoriály, nákupy… a znovu to samé dokola. Není to pro tebe již spíše rutinní činnost nežli tvůrčí práce? Nebo stále točíš videa a píšeš články s počátečním nadšením a vervou?

Já objevuji stále něco nového, a to nejen v oblasti kosmetiky a módy, ale i v oblasti blogování, pořád je co zdokonalovat a o čem psát. Nápadů mám hodně, stereotypu se nebojím, jen mi nezbývá tolik času, kolik bych potřebovala. Otázkou spíše je, jak dlouho to bude bavit čtenáře.

Zajímalo by mě, zda jsi měla někdy v životě chuť s blogováním seknout. Přeci jen je to veliký žrout času a v životě jistě přijdou chvíle, kdy bychom ten čas chtěli využít úplně jinak. Máš v sobě motor, který tě žene neustále vpřed, anebo to spíše stojí na silné vůli?

Já se přiznám, jsem trochu workoholik, nevydržím chvíli na místě a nic nedělat, takže ten pomyslný hnací motor v sobě asi mám. Seknout s blogováním jsem zatím nechtěla nikdy, už jen kvůli tomu, jaké mi chodí zprávy od fanoušků blogu a videí, je to fakt úžasné, jakou podporu mám, a moc si těchto lidí vážím, to oni mě posunují vpřed a díky nim jsem mohla otestovat produkty různých kosmetických firem a navázat s nimi spolupráci nebo začít pracovat na vlastní značce kosmetických štětců, plním si sen a za to jsem vděčná právě vám všem, čtenářům. Samozřejmě to má i své stinné stránky, za rouškou anonymity se dá skrýt a psát ledacos, takže mi někdy chodí opravdu nepříliš příjemné zprávy a tím nemyslím jen ty vulgární, ale s tím se člověk po čase smíří a začne to házet za hlavu, jinak by se z toho zbláznil! (smích)

Co bys doporučila slečnám, které s blogem teprve začínají? Je jasné, že neexistuje žádný univerzální recept na úspěšný blog, ovšem je tu určitě spousta chyb, kterých je radno se vyvarovat.

Je to tak, univerzální rada opravdu není, ale určitě je dobré přispívat pravidelně, být svá, nesnažit se někoho kopírovat, jít svou vlastní cestou, nepřetvařovat se a pak také samozřejmě reagovat na zprávy, udržovat kontakt se čtenáři a nebýt odměřená, nepříjemná či snad nafoukaná, naštěstí nemám tyto vlastnosti v povaze (doufám). (smích)

Myslíš, že má česká blogerka šanci uspět i v zahraničí ? Nakolik se vlastně česká blogerská scéna od té zahraniční liší?

Já si myslím, že šanci určitě má, i když v tomto případě vidím jako bariéru jazyk, protože aby uspěla ve světě, musela by určitě psát a natáčet anglicky, přičemž tohle samo o sobě není takový problém jako to, že pokud by tvořila blog v angličtině, tak velkou část českého publika by blog pravděpodobně tolik nezaujal. Navíc v zahraničí je obrovská konkurence, měla by to hodně těžké, zahraniční blogerky mají také nespornou výhodu v prostředí, kde žijí a třeba natáčí videa; co si budeme povídat, mnohem zajímavější je tutoriál u moře než doma v obýváku, že… a to nemluvím o tom, že kvalitnější technika je v zahraničí dostupnější za mnohem přijatelnější peníz než u nás.

Blogování vyžaduje nejen schopnost dobře psát a formulovat své názory, blog musí čtenáře především něčím zaujmout. Co je podle tebe tím základním kamenem úspěchu? Co určuje, který blog se stane oblíbeným a který skončí v propadlišti blogových dějin?

Tajemství úspěchu, až (jestli) ho jednou najdu, si s dovolením nechám pro sebe. Ale abych tě nenechala bez odpovědi, tak nejdůležitější je už výše zmíněná originalita.

Nyní se dostáváme k něčemu, co jedni odsuzují a druzí nadšeně vítají – ke spolupráci s kosmetickými firmami. Myslíš, že pokud ti firma poskytne zdarma výrobek k zrecenzování, dokážeš si zachovat svoji hlavu a být v hodnocení nadále objektivní?

Tohle je hodně diskutované téma a je třeba si uvědomit, že jediné, na čem záleží, je charakter blogerky. Mně osobně chodí v současné době nabídek na spolupráce docela hodně, jsem za to samozřejmě vděčná, ale většinu z nich s díky odmítnu. Především proto, že můj blog není, a nechci, aby byl, reklamní prostor, a pak také chci dělat recenze jen na produkty, které mě zajímají a které bych si sama koupila a vybrala, to znamená, že nebudu dělat recenze na něco, co vlastně ani nemám zájem vyzkoušet. Bohužel hodně slečen v dnešní době zakládá blog jen s vidinou toho, že budou dostávat výrobky zdarma na zrecenzování. Tohle je nejhorší možný přístup, jaký blogerka může mít. Podle mě je tohle na blogu na první pohled vidět a není to dobrá cesta, taková blogerka není důvěryhodná a čtenáře si nemůže udržet, pakliže je vůbec získá. Sama za sebe tedy musím říci, že každá recenze na každý kosmetický produkt je vždycky subjektivní, každý máme zcela jiné fyzické vlastnosti, tudíž stejný výrobek se na různých lidech chová odlišně. Přesto však mohu zodpovědně říci, že i tak jsou mé recenze maximálně objektivní a nikdy bych si nedovolila psát nepravdy, na to si svých čtenářů moc vážím a opravdu by mi za to nějaký krém zdarma nestál. Bohužel ale vím o tom, že jsou na blogové scéně blogerky, které vědomě lžou nebo spíše záměrně zamlčují určité skutečnosti nebo neříkají pravdu celou. S tím se ale nedá nic dělat, to je na svědomí každého jednotlivce a samozřejmě na inteligenci čtenářů, zda to odhalí.

A teď upřímně. Existuje něco, co na blogování nesnášíš?

Já jsem upřímná po celý rozhovor! (smích) Ale dobře, nesnáším opakované dotazy od lidí, kteří jsou líní číst a hledat. Dám příklad: V článku mám přesně napsáno, odkud které oblečení je, a přesto se v komentářích sejde x dotazů na to, odkud je oblečení. To by mne trefil šlak. Většinou se ale ovládnu a v klidu odpovím, chápu, že ne každý má čas číst, ale v tom případě není možné ode mne čekat, že budu mít čas odpovědět na kdejaký nesmyslný dotaz. A pak samozřejmě nesnáším anonymní hrdiny, kteří vědí vše nejlépe, dokonce i to, co jsem já sama o sobě netušila. (smích) Dalším případem, který snad ani nemá cenu komentovat, jsou ti, co si chodí na internet ulevit a zanadávat.

Na závěr mám pro tebe poněkud otřepanou otázku. Co ti blogování dalo? A na jakou metu se do budoucna toužíš dostat?

Dalo mi nová přátelství, nové kontakty, spoustu zkušeností, příležitostí podívat se do kosmetických firem, pochopit, mimo to samozřejmě i plno praktických dovedností, jako je práce s grafickými programy či editory videí. Dalo mi velkou radost a pomáhá mi plnit můj sen. Pokud by ses ptala, co mi vzalo, tak kus soukromí a spánkového režimu, ale to jsem ráda oželela, podle mě to stojí za to! Konkrétní cíl mám, ale nevím, zda je reálné, aby se mi splnil, uvidíme, tajná přání se nesmí říkat nahlas, aby se splnila, takže se nezlob, že si ho nechám pro sebe. Rozhodně bych ale chtěla, aby se komunita Lovely Hair nadále rozrůstala a aby blog a videa bavily čím dál více lidí, to je moje obrovské přání. A také samozřejmě aby i nadále rozdávaly radost, to je má priorita a vlastně i cíl!

Moc děkuji za rozhovor a do budoucna přeji za celé EASY mnoho spokojených čtenářů! 

Já děkuji, bylo mi potěšením a přeji všem čtenářům i tobě krásné jaro a hodně úspěchů!

Odkaz na Petřin blog:  http://www.petralovelyhair.com/

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio