Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Bohuslav Sobotka si spolupráci s TOP 09 představit nedovede

V rozhovoru pro sobotní vydání Lidových novin místopředseda Miroslav Kalousek připustil, že by si dovedl představit v případě předčasných voleb následnou koalici se sociální demokracií. (Více k tomuto tématu čtěte zde.) Tento výrok vzbudil vášnivé reakce napříč politickým spektrem.

V rozhovoru pro sobotní vydání Lidových novin místopředseda Miroslav Kalousek připustil, že by si dovedl představit v případě předčasných voleb následnou koalici se sociální demokracií. (Více k tomuto tématu čtěte zde.) Tento výrok vzbudil vášnivé reakce napříč politickým spektrem. Zatímco ještě v sobotu odpoledne vedení ČSSD případnou spolupráci nevyloučilo, ve večerních hodinách předseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka v tiskové zprávě oznámil, že koalici s TOP 09 ani ODS si po volbách představit nedovede a ani ji nepokládá za možnou.

Bohuslav Sobotka vidí balíčky reforem TOP 09, potažmo občanských demokratů, jako cílenou snahu o destrukci sociálního státu, což je neslučitelné s programovými zásadami sociální demokracie. V případě, že ČSSD po volbách sestaví vládu, bude dle slov jejího předsedy nucena napravovat a likvidovat následky těchto reforem. Sobotka doporučuje současným vládním stranám „léčbu“ pobytem v opozici, kde by se měly očistit od současných klientelistických a korupčních vazeb. Česká republika pak zas potřebuje očistit od vytvrvalých snah ODS a TOP 09 stát privatizovat.

Výrok Miroslava Kalouska Sobotka nepovažuje až tak jako nabídku ke spolupráci, jako spíš pokus o zvýšení tlaku na Věci veřejné, které tak chtějí jejich koaliční partneři „zkrotit“. Spekulacemi nad možnými povolebními koalicemi totiž negují vyhrožování VV odchodem z vlády. Věci veřejné tento týden opět přišly s novými požadavky a zdráhají se schválit státní rozpočet na příští rok. Pokud ODS a TOP 09 dají Věcem veřejným dostatečně najevo, že se jejich vyhrožování nebojí, způsobí to podle slov Bohuslava Sobotky kapitulaci před daňovými a rozpočtovými návrhy Kalouska a Nečase.

Faktem zůstává, že ačkoliv by dle nejnovějších průzkumů sněmovnu jasně ovládla levice, nemá ČSSD žádného reálného koaličního partnera. Takzvané Bohumínské usnesení sociálním demokratům jasně zapovídá uzavření koalice s KSČM, což by i tak bylo pro vizitku ČSSD značně problematické. Jestliže Bohuslav Sobotka odmítá uzavření koalice s ODS i TOP 09, zbývali by zde už jen lidovci, kteří by dle průzkumu agentury Factum Invenio získali při volbách 6% a jsou dlouhodobě nejpravděpodobnějším nástupcem Věcí veřejných ve sněmovně. Ty by totiž získaly jen 1,4% a dá se předpokládat, že na pětiprocentní hranici již nedosáhnou. Bohužel, po zvolení konzervativce Pavla Bělobrádka do čela KDU-ČSL se koalice ČSSD a lidovců rovněž nejeví jako příliš pravděpodobná.

Pokud ČSSD volby vyhraje a sestaví vládu, s největší pravděpodobností se pak bude jednat o vládu menšinovou s tichou podporou komunistů. S TOP 09 můžou spolupracovat například v zahraničních otázkách či v postoji k Evropské unii, v sociální politice a dalších rozporuplných tématech už však tolik ne. Menšinová vláda s sebou přitom nese značná rizika, zejména její závislost na podpoře KSČM. Na druhou stranu velká pravo-levá koalice s TOP 09 nebo ODS nemusí znamenat větší stabilitu, ale spíše napjatou atmosféru a sníženou efektivitu. A právě kvůli tomuto nezáviděníhodnému scénáři by rétorika ČSSD neměla být tak umíněná.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio