Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Bratislava: Jendoduchý výlet za hranice

Pozsony, Posonium, Prešpurk.. Mnoho dnes již neznámých názvů pro stále známé město – Bratislavu!

Bratislava, hlavní město Slovenska, rozkládající se na obou březích Dunaje kousek od hranic s Maďarskem a Rakouskem. Město, o kterém jsme samozřejmě všichni slyšeli a většina z nás by ho dokázala na mapě najít za několik málo sekund. Ale upřímně, kdo z nás tam opravdu někdy byl?

Nešťastná dálnice 

A přitom toho má Bratislava dost co nabídnout. A bylo by toho možná ještě víc, kdyby se ve druhé polovině 20. století tehdejší vláda nerozhodla vybudovat několikaproudou dálnici, vedoucí přímo středem historického centra, a nevybourala kvůli tomu velkou část starého města. Tato dálnice bude bohužel zřejmě tím první, co uvidíte při příjezdu do města. A není to moc hezký pohled. Samotné centrum ale nabízí mnoho skvělých zážitků, díky kterým na ten šok z příjezdu rychle zapomenete.

Procházka centrem

Staré město si rozhodně musíte projít celé. Ale nezoufejte, není ani zdaleka tak velké jako například v Praze a vzdálenosti mezi jednotlivými památkami jsou menší, než se zdá.

Jednou z nejhezčích staveb ve městě je Stará radnice. Tento komplex budov postavených ve 14. a 15. století dnes slouží jako muzeum hlavního města. Pořádané výstavy často stojí za prohlídku stejně jako stálá expozice. Michalská brána je jediná brána z původních středověkých městských opevnění, a tím se stává jednou z nejstarších budov ve městě. Kdo chce vidět Bratislavu shora, může navštívit Michalskou věž hned nad bránou, ze které je krásný výhled na celé město.

Uprostřed města najdete několik paláců v barokním stylu, jedním z nich je Grassalkovichov palác, který je dnes sídlem slovenského prezidenta. Slovenská vláda zase sídlí v bývalém arcibiskupském paláci, který je nedaleko.

K nejhezčím a nejznámějším stavbám v Bratislavě patří Konkatedrála svatého Martina, která byla jednu dobu dokonce i korunovačním kostelem uherských králů. Mezi nejzajímavější části centra můžeme zařadit i Židovskou čtvrť, ze které se bohužel dochovalo jen pár ulic.

Pozornost se vyplácí

Pokud budete město procházet velice pozorně, upoutá vás hned několik kuriozit. V Michalské ulici, ( která vede k již zmiňované Michalské bráně) je ve zdech domů několik dělových koulí. Je to prý vzpomínka na napoleonské ostřelování města.

O pár ulic dále je zas ve výklenku schovaná malá postavička, které se říká Posměváček. Proč? Až ho uvidíte, pochopíte… A Posměváček není jediná socha uprostřed centra – při prohlídce narazíte na další dvě sochy, a to dokonce v životních velikostech. Jednou z nich je Paparazzi, fotograf vyčuhující zpoza  domu, druhou je dělník, který vylézá z kanálu.  

Studentská hospoda

Pokud už jste uchození a pěkně vám po vycházce centrem vyhládlo, přichází ta pravá bratislavská perla. Jmenuje se 1. Slovak Pub a najdete ji v Obchodné ulici 62. Na první pohled obyčejná hospoda skrývá tu nejlepší studentskou krčmu, v jaké jste kdy byli. Koncept je vytvořený na míru pro nás,  „chudé“ studenty, a proto se ceny pohybují opravdu nízko. Ale na kvalitě se to nepodepíše ani v nejmenším. Vše je domácí, bio a čerstvé. Lákavé nabídky pro studenty se obměňují každý týden a stojí opravdu za to - například kdo zarecituje básničku, dostane pivo zdarma. Jídla zde vaří poctivě slovenské, a proto bych doporučila si objednat halušky či pirohy. Nebudete litovat.

Pokud vám ještě zbývá nějaký čas před odjezdem domů, můžete se vydat pěšky nebo autobusem ke hradu na druhé straně města. Nenajdete tam však nic lepšího, než jste již viděli. Na návštěvu vám tím pádem bude stačit jeden den. A protože cesta netrvá nijak dlouho, ani není moc drahá, můžete vyrazit v podstatě kdykoli, a stačí vám na to i prodloužený víkend.

Fotogalerie: 

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio