Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Breivik možná bude mít vlastní psychiatrickou léčebnu

S touto zprávou přišel deník Verdens Gang, podle něj to zvažují norské úřady. Anders Breivik, který se považuje za moderní obdobu křižáka, chtěl vzbudit svým činem rozruch a upozornit na téma islamizace Evropy, které je podle něj zásadním problém.

S touto zprávou přišel deník Verdens Gang, podle něj to zvažují norské úřady. Anders Breivik, který se považuje za moderní obdobu křižáka, chtěl vzbudit svým činem rozruch a upozornit na téma islamizace Evropy, které je podle něj zásadním problém. Podle psychiatrů je jedná o psychicky nemocného člověka, který trpí paranoidní schizofrenií. Soudem byla nařízena další šetření, ale pokud dojdou odborníci ke stejnému názoru, nebude se muset Breivik bát vězení.

Místo do věznice by byl převezen do psychiatrické léčebny. Žádná z těchto budov v Norsku však není dostatečně bezpečnostně vybavená. V úvahu přichází nejpřísněji hlídaná věznice v Dikemark západně od Osla. Podle úřadů by ale neobstála při Breivikovu pokusu o útěk, nebo pokud by mu pomohl někdo zvenčí.

Proto přišli s návrhem na výstavbu speciálně léčební jednotky ve věznici Ila, kde je momentálně držen. Vyhrazeny jsou mu 3 cely, aby byl držen odděleně od ostatních vězňů. K dispozici má kromě místnosti ke spánku a relaxaci také tělocvičnu a obývací pokoj. Ale ani to mu nestačí. Do cely si přeje také počítač, aby mohl sepsat knihu svých myšlenek a o své ideologii, jež vedla k červnovému útoku. Vláda dokonce uvažuje o zákonu, jenž by vězni znemožňoval možnost jakýchkoliv příjmů ze své literární tvorby.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio