Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Britský nejvyšší soud jedná o vydání Assange

Čtyřicetiletý Australan se svými obhájci tvrdí, že všechna obvinění jsou falešná a nejsou motivovaná touhou po spravedlnosti, nýbrž politicky.

Čtyřicetiletý Australan se svými obhájci tvrdí, že všechna obvinění jsou falešná a nejsou motivovaná touhou po spravedlnosti, nýbrž politicky. Julian Assange se domnívá, že k vyřknutí obvinění (jen mediálně, nikoliv oficiálně), vyšetřování a následně vydání zatykače ve Švédsku došlo na politickou objednávku.

Soud o vydání Assange z Velké Británie do Švédska má na starost sedm soudců nejvyššího soudu a verdikt by se měl dotyčný dozvědět za dva až deset týdnů. Julian Assange nebyl oficálně obviněn, je pouze podezřelým, a švédská prokuratura žádá o jeho vydání za účelem provedení výslechu. Provést výclech na ambasádě nebo na britské půdě odmítla.

Obhájci Assange v odvolání zpochybňují samotnou pravomoc prokuratury vydat v takovéto situaci evropský zatykač s žádostí o vydání. „Toto odvolání se zakládá na otázce, která by se dala shrnout: má švédský prokurátor pravomoc týkající žádosti o extradici?“ shrnula svůj pohled na věc Julianova advokátka Dinah Roseová.

Julian Assange se obává, že v případě vydání do Švédska by mohly o jeho vydání požádat Spojené státy americké, v nichž mu kvůli zveřejněným materiálům možná hrozí uvěznění na Guantanámu, označení za teroristu a obává se i trestu smrti. USA však žádná obvinění nevznesly.

O vydání Assange do Švédska původně rozhodl britský soud již v únoru 2011, ale Assange se odvolal a věc postoupila k odvolacímu soudu. Ten argumenty obhájců, kteří se snažili opřít o nejasnost pravomoci žadatelů o vydání. Verdikt nejvyššího soudu bude v Británii konečný a v případě zamítnutí dovolání je poslední možností Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku, který se může případem zabývat, nebo může odmítnout. V takovém případě by již nic nebránilo vydání Assanhe do Švédska.

Julian Assange přes své problémy s justicí a legislativou plánuje další projekty. Ruská televize Russia Today oznámila, že chce od března letošního roku vysílat pořad s mysliteli, politiky a jinými významnými osobnostmi planety, který by moderoval právě Julian Assange.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio