Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Brněnská VUT láká studenty na peníze

Peníze dostanou studenti „na ruku“ ještě před skutečným začátkem studia, pokud budou mezi pěti sty nejlepšími ve státní části maturit. Předpokládá se tedy, že finanční odměnu dostane každý osmý přijatý student.

Peníze dostanou studenti „na ruku“ ještě před skutečným začátkem studia, pokud budou mezi pěti sty nejlepšími ve státní části maturit. Předpokládá se tedy, že finanční odměnu dostane každý osmý přijatý student. Škola tak chce nalákat schopné uchazeče a ukázat, že na technické vysoké škole se učí i obory jako je informatika, ekonomie, architektura a výtvarné umění. Jedním z důvodů je i pokles podílu studentů technických vysokých škol na celkovém počtu vysokoškoláků.

Finanční příspěvek se jmenuje „mimořádné stipendium“ a ministerstvo školství s takovým využitím peněz souhlasí. „Různé náborové nebo preferenční programy jsou ve světě na univerzitách zcela obvyklé,“ řekl Lidovým novinám ředitel ministerského odboru vysokých škol. Podle něj je jakákoliv snaha získat dobré studenty vhodná a ministerstvo je navíc spokojeno s využitím státních maturit jako hodnotícího kritéria.

Ostatní technické školy jsou ale víceméně zaskočeny. V době nedostatku financí v celém školství je, podle rektora Technické univerzity Ostrava, zvláštní vyplácení peněz studentům, navíc před začátkem samotného studia. Rektor liberecké univerzity Zdeněk Kůs ovšem připustil, že v takovém jednání smysl vidí a že i jeho škola o něm uvažovala. Dodal ale, že by se spíše soustředil na dlouhodobé udržení studentů třeba vyplácením finančního příspěvku po úspěšném absolvování prvního ročníku.

Zatím je VUT největší školou používající pro lákání nových studentů příslib finančního příspěvku. Část univerzit ale ještě nezveřejnila své nabídky pro budoucí studenty.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio