Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

ČD a RegioJet se přou o cenu jízdenek

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže se začal zabývat prvním sporem, který vznikl z konkurenčního boje mezi ČD a soukromým RegioJetem. Oba dopravci provozují vlakové spojení na trati Praha–Ostrava a o cestující se zjevně přetahují.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže se začal zabývat prvním sporem, který vznikl z konkurenčního boje mezi ČD a soukromým RegioJetem. Oba dopravci provozují vlakové spojení na trati Praha–Ostrava a o cestující se zjevně přetahují. Dráhy krátce po příchodu konkurenta zlevnily lístek z původních 438 na pouhých 295 korun. To společnost RegioJet, která spadá pod Student agency Radima Jančury, považuje za protizákonné.

„Dominantní soutěžitel má zakázáno dlouhodobě nabízet své služby za podnákladové ceny, aby neblokoval vstup nových soutěžitelů na trh,“ uvedla právní zástupkyně RegioJetu Markéta Peňázová pro server iDnes. Společnost poukázala mimo jiné na to, že jízdenky ČD nezlevnily na žádné jiné trati kromě té z Prahy do Ostravy, což je jediná, kterou dopravně obsluhuje i RegioJet.

Mluvčí Českých drah se brání s tím, že nabídka ČD Promo, v rámci které zlevněné jízdenky nabízejí, je běžná a v minulosti byla použita i na jiných tratích. Jedná se prý z jejich strany pouze o „standardní soutěž ve prospěch zákazníků v kvalitě a ceně služeb“, nikoli o protizákonnou snahu zabránit RegioJetu ve vstupu na trh. Dráhy prohlašují, že nový dopravce jim zahájením svých služeb klienty procentuálně neubral.

Pracovníci ÚOHS v rámci správního řízení již provedli kontrolu některých dokumentů Drah. K výsledku, pokud již existuje, se zatím ani úřad, ani ČD nevyjádřili.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio