Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Černá tramvaj proti černým pasažérům zahájila provoz

Kampaň bude v Plzni probíhat půl roku. Má za úkol přimět černé pasažéry k regulérní zaplacené jízdě a poctivým cestujícím za jejich solidaritu poděkovat. Počet lidí jezdících na černo se totiž rok od roku zvyšuje a za minulý rok připravili plzeňský dopravní podnik o 20 milionů korun.

Kampaň bude v Plzni probíhat půl roku. Má za úkol přimět černé pasažéry k regulérní zaplacené jízdě a poctivým cestujícím za jejich solidaritu poděkovat. Počet lidí jezdících na černo se totiž rok od roku zvyšuje a za minulý rok připravili plzeňský dopravní podnik o 20 milionů korun. Za ty by mohl pořídit třeba šest nových autobusů nebo tramvajovou soupravu.

Mluvčí Dopravního podniku Kateřina Fránová sdělila, že příčina nárůstu černých pasažérů se přisuzuje zhoršující se hospodářské situaci. O částečnou nápravu se kampaň pokusí tím, že cestující bude informovat, trochu provokovat a také bavit. „Aby při nástupu do dopravního prostředku lidé věděli, že nastupují do dopravního prostředku firmy, která zajišťuje služby městu, stejně jako divadlo," řekl autor projektu Vilém Dubnička.

Plzeňský dopravní podnik se vybavil i novými revizory. Pět z dvaceti revizorů bude oděno ve stejnokrojích, a měli by tak působit spíš preventivně. „Úkolem uniformovaných revizorů nebude jen kontrola pasažérů, mají také sloužit jako informátoři dopravního systému, poradí cestujícím, jakou jízdenku si mají zakoupit, dokonale ovládají dopravní systém města," vysvětlil ředitel PMDP Michal Kraus.

Pokud je v Plzni černý pasažér přistižen při činu, na místě ho jeho nerozvážnost vyjde na 600 korun. Nezaplatí-li hned, může tak učinit do deseti dnů, přičemž v tomto případě už ho pokuta vyjde na 800 korun. Při nedodržení doby splatnosti k částce bude přibývat penále. Prozatím můžeme jen odhadovat, zda kampaň opravdu někoho přiměje, aby začal dopravních služeb využívat poctivě. Iniciativa je to jistě pěkná, přesto otrlé neplatiče asi ozdobená tramvaj jen tak nepolepší.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio