Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Česká populace začne přirozeně vymírat, zachrání ji leda imigranti

Česká populace nejspíš začne přirozeně vymírat. Vyplývá to z předběžných zveřejněných výsledků Českého statistického úřadu. Po dobu deseti let počet obyvatel naší republiky neustále stoupal. Nyní nastala po dlouhé době chvíle, kdy klesl o více než 28 tisíc lidí.

Česká populace nejspíš začne přirozeně vymírat. Vyplývá to z předběžných zveřejněných výsledků Českého statistického úřadu. Po dobu deseti let počet obyvatel naší republiky neustále stoupal. Nyní nastala po dlouhé době chvíle, kdy klesl o více než 28 tisíc lidí. Koncem roku 2011 tak žilo v naší zemi 10 504 203 obyvatel.

„Přirozený přírůstek se v příštích letech výrazně sníží a dostane se zřejmě do záporných čísel,“ vyjádřila se vedoucí oddělení demografie Českého statistického úřadu Terezie Štyglerová pro ČTK. „Očekáváme, že počet narozených bude nižší než počet zemřelých, takže začneme přirozeně vymírat.“ Hlavním důvodem tohoto jevu je počet narozených. A ten se bude téměř určitě do budoucna ještě snižovat. Loni přišlo na svět o 8500 méně dětí než v předchozím roce, tedy přes 108 tisíc. Počet zemřelých zůstal přibližně stejný, 106 800 lidí.

„Počty narozených dětí klesaly již tři roky za sebou od roku 2008, kdy vrcholila nedávná vlna zvýšené porodnosti. Ovšem pokles v roce 2011 byl výrazně vyšší než za předchozí dva roky dohromady,“ tvrdí Český statistický úřad. Na jednu ženu momentálně připadá 1,42 dítěte. V předchozích letech činila tato hodnota 1,49.

Naopak vzrůstající počty zaznamenal Český statistický úřad v oblasti zahraniční migrace, tedy umělého pohybu obyvatel. Přistěhovalců bylo za loňský rok přes 16 900, o 1241 více než v předešlém roce. 22,6 tisíc cizinců do Česka imigrovalo, 5,7 tisíc se naopak ze země vystěhovalo.

Vzhledem k rozrůstajícímu se trendu bezdětných či jedináčků nebyla situace až tak neočekávaná. Klesá počet uzavíraných manželství, naopak stoupá rozvodovost a spousta lidí dnes nezakládá rodinu zejména z důvodů kariéry. Mění se zkrátka priority. Množství těch, kteří se takto rozhodnou, ale nebude vzrůstat do nekonečna. Stále totiž zůstane spousta obyvatel, kteří o potomky stojí. Rozdíly zmiňované ve statistice zatím nejsou nezvratně vysoké a migrace je do jisté míry dokáže vyrovnat.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio