Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Česko miliardy nedostane, Švýcarsko odvolání v kauze MUS zamítlo

Odvoláním chtělo Česko dosáhnout na miliardy, které Švýcarsko blokovalo. Stát se ale nechce vzdát a plánuje, že v průběhu dubna podá civilní žalobu. Kvůli její přípravě už ministerstvo financí najalo právníky ve Švýcarsku.

Odvoláním chtělo Česko dosáhnout na miliardy, které Švýcarsko blokovalo. Stát se ale nechce vzdát a plánuje, že v průběhu dubna podá civilní žalobu. Kvůli její přípravě už ministerstvo financí najalo právníky ve Švýcarsku. Vicepremiérka Karolína Peake se k situaci vyjádřila tak, že civilní žaloba může připojit Česko k řízení, nicméně s menšími právy.

„Rozhodnutí jsme očekávali, není to žádné překvapení. Pikantní je, že švýcarská prokuratura připojení doporučila, soud však byl jiného názoru. To nic nemění na naší pozici poškozeného. Budeme se dále jako poškození účastnit řízení, včetně vyžadování přístupu do spisu. Nikdo nás nemůže zbavit pozice poškozeného, byť budeme mít omezenější procesní pravomoci," sdělil mluvčí MF Ondřej Jakob. Nevýhoda civilního řízení tkví pro Českou republiku v tom, že namísto toho, aby se vycházelo z důkazů probíhajících v trestním řízení, by si stát nesl všechny náklady a sám předkládal důkazy.

Švýcarská prokuratura už loni obžalovala šest Čechů a jednoho Belgičana kvůli finančním machinacím. Všichni ale nařčení odmítají a tvrdí, že blokované peníze nebyly součástí majetku MUS ani státu. Závěr Švýcarů směřoval k tomu, že manažeři MUS přišli k majoritnímu i státnímu podílu za peníze společnosti, čímž zpronevěřili miliardy korun.

Českou republiku teď čeká nelehký boj se švýcarskými soudy, nedá se ale nic dělat, za pozdní žádost si můžeme sami. I přes výzvu Švýcarska k připojení k žalobě totiž české úřady nereagovaly. Podle ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila i podle Švýcarska byla odpovědnost na straně ministerstva financí. „Sami v interních dokumentech tvrdí, že připojit k žalobě se může jedině resort financí. Nic ale neudělali," řekl.

Vinu si české úřady přehazují jako horkou bramboru. Prodlení úřadů vyvolalo kritiku ze strany Švýcarska a tamní soud pozdní žádost o připojení zamítl. A nepomohlo ani odvolání. Za pochybení při dozoru kauzy MUS rozdával Pospíšil i kárná opatření, jedno z nich obdržel i vrchní státní zástupce Vlastimil Rampula. Zda k pochybení došlo, by měl do poloviny roku rozhodnout Nejvyšší správní soud.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio