Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Česko se chce účastnit summitů eurozóny

„Měli bychom tam být slyšeni a hlavně, abychom mohli také sledovat, co se děje,“ vysvětloval své kroky ministr zahraničí. Česká republika chce mít možnost se vyjadřovat ke klíčovým jednáním v eurozóně, která mají bezprostřední vliv i na naší ekonomiku.

„Měli bychom tam být slyšeni a hlavně, abychom mohli také sledovat, co se děje,“ vysvětloval své kroky ministr zahraničí. Česká republika chce mít možnost se vyjadřovat ke klíčovým jednáním v eurozóně, která mají bezprostřední vliv i na naší ekonomiku. Žádost je podávána na summitu, kde se má projednávat nejnovější změna smlouvy o EU, takzvaný pakt rozpočtové kázně.

Státy, které ještě nezavedly euro – tedy i Česká Republika –, nechtějí stát mimo dění, ale nechtějí na summitech rozhodovat. Jde jim přvážně o možnost vyjádřit se před definitvním odhlasováním rozhodnutí a o okamžitý přístup k informacím z jednání.

Pakt, o kterém se jedná v těchto dnech, ke kterému byla přiložena i tato žádost, se týká povinnosti členských států dodržovat určitá pravidla a kritéria ve státním rozpočtu. Bude mít podobu mezivládní dohody a tedy nebude platný pro všechny státy ale jen pro ty, které dohodu s ostatními uzavřou. Ostatní státy se k němu mohou připojit, ale pravidla v něm obsažená budou platit až po jejich přijetí společné evropské měny.

Česká vláda podmíněně souhlasila s podpisem dokumentu, ale chce vyčkat na finální znění. To potom předloží parlamentu a spekuluje se o tom, že jej nechá potvrdit v referendu, ač se to některým členům vlády (jako je například Karel Schwarzenberg) nelíbí. Druhou možností je ratifikace pomocí souhlasu tří pětin poslanců ve Sněmovně, tedy ústavní většiny.

Ministr zahraničí by prý doporučil předsedovi vlády Petru Nečasovi, aby dokument potvrdil co nejrychleji a oznámil připojení ČR již v pondělí. Ten se k tomu zatím nevyjádřil.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio