Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Čeští důchodci si od příštího roku výrazně pohorší

V České republice se do budoucna očekává mnohem rychlejší pokles životní úrovně důchodců, než jak je tomu teď. Vyhlídky na spokojené stáří jsou v tuzemsku stále v nedohlednu.

V České republice se do budoucna očekává mnohem rychlejší pokles životní úrovně důchodců, než jak je tomu teď. Vyhlídky na spokojené stáří jsou v tuzemsku stále v nedohlednu. Během minulého týdne se ekonomičtí ministři dohodli na omezení růstu penzí a změně pravidel pro jejich valorizaci. V rozmezí let 2013 a 2015 by se měly důchody valorizovat pouze o třetinu inflace a třetinu reálné mzdy. Přitom nyní se valorizuje o třetinu růstu reálných mezd a sto procent růstu cen.

Ministr financí Miroslav Kalousek původně plánoval nulový růst penzí, premiér Petr Nečas zas požadoval provázanost s výběrem důchodového pojištění. Ani jedno z toho se však nenaplní. Ani to však není dobře a zdá se, že nejnovější rozhodnutí ministrů je jen krokem z bláta do louže. Analytik Raiffeisenbank Michal Brožek potvrdil, že růst penzí bude v dalších letech nižší než dosud: „Pokud předpokládáme průměrnou výši důchodu v letošním roce 10 750 Kč, pak by podle navrhovaných změn vzrostl v příštím roce starobní důchod na zhruba 10 850 Kč, zatímco podle současných pravidel asi na 11 060 Kč,“ uvedl pro deník Právo.

O tom, že toto a další podobná rozhodnutí jsou asociální a pro mnohé mohou být dokonce likvidační, není třeba sáhodlouze diskutovat. Ekonomičtí ministři sice přislíbili, že se jedná pouze o dočasné opatření, tento slib ale nemusí splnit. Důchody se tak s dalšími ministerskými kroky ještě více znehodnocují. Peníze, které někteří důchodci dostávají, nestačí ani na pokrytí potravin a mnohdy nákladných léků, které mohou být životně důležité. Není tedy příliš divu, že senioři bouří.

Rada seniorů naplánovala na 30. května do Prahy protestní demonstraci. Jedná se zřejmě o první akci, na které budou senioři takto organizovaně protestovat, a vzhledem k posledním plánovaným krokům, které se důchodců týkají, to zřejmě nebude poslední akce.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio