Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Chcete být robot? Pracujte pro Amazon!

Chcete se zbláznit? Pracovník ve skladu Amazonu za směnu nachodí přibližně osmnáct kilometrů. Na splnění každého úkolu má asi třicet sekund. Pokud udělá chybu, ozve se nepříjemný pronikavý zvuk. Podle odborníků taková práce může mít negativní vliv na lidskou psychiku.

Před Vánocemi musel Amazon přijmout patnáct tisíc nových zaměstnanců, aby zvládal plnit objednávky. Mezi skladníky noční směny ve skladu Swansea byl i reporter BBC Adam Littler, který dění natáčel na skrytou kameru. Michael Marmot, uznávaný britský odborník na problematiku stresu v zaměstnání, po zhlédnutí filmu soudí, že tato práce může způsobit duševní onemocnění. "Charakteristika této práce a předložené důkazy ukazují na zvýšené riziko vzniku mentálního a fyzického onemocnění," řekl profesor pro BBC.

Amazon ve svém prohlášení tvrdí, že bezpečnost zaměstnanců je pro něj "prioritou číslo jedna". Odvolává se na nezávislého odborníka, který prý práci ve skladech firmy zhodnotil jako "podobnou zaměstnáním v mnoha dalších továrnách a nepředstavující rizika duševních a fyzických chorob".

Littler dostal funkci sběrače, jehož úkolem je rychle plnit objednávky ve velké hale (asi 80 000 m2). Instrukce mu poskytovalo hlášení za sluchátek. Na splnění úkolu měl průměrně asi třiatřicet sekund. "Jsme stroje, roboti," řekl. "Sami nemyslíme, možná nám nevěří, že toho jsme jako lidé schopni. Nevím." V průběhu směny měřil Littlerovu efektivitu skener. Výsledek poslal manažerům. Ten byl ale nedostatečný a reporterovi bylo řečeno, že může čelit disciplinarnímu řízení. "Nachodil jsem téměř jedenáct mil. Jsem absolutně rozbitý. Abych byl upřímný, nejvíc mě trápí nohy," dodal Littler po více než desetihodinové šichtě. Jeho odměna za hodinu se pohybovala v rozmezí od 6,25 liber do 8,25 liber.

Vedou se spory o tom, zda čtyřdenní pracovní týden s desetihodinovými směnami (s hodinovou přestávkou) pracovníků noční směny neporušuje pracovní limity. "Pokud práce zahrnuje těžkou fyzickou nebo psychickou námahu, pracovník noční směny by v žádném čtyřiadvacetihodinovém úseku neměl pracovat více než osm hodin," řekl obhájce Giles Bedloe.

Amazon tvrdí, že jeho noční směny jsou legalní. Tvrdí, že vyhledali pomoc expertů, aby se ujistili, že směny "jsou v souladu se všemi relevantními právními požadavky". Amazon také řekl, že ve Spojeném království investoval miliardu liber a vytvořil pět tisíc stálých pracovních míst.

Dodal, že spoléhá na dobrý úsudek tisíců zaměstnanců. Společnost prohlásila: "Společně tvrdě pracujeme, abychom zítra mohli být lepší než dnes."

Světlé zítřky s Amazonem si pravděpodobně budeme moci užít i zde, v slabém srdci Evropy. Po dlouhém vyjednávání zastupitelé Dobrovíze u Prahy schválili smlouvu a memorandum o spolupráci s developerem Panattoni, který má postavit halu pro Amazon. Tři ze sedmi zastupitelů se hlasování zdrželi, zbytek návrh podpořil. Plány na stavbu obří haly ale stále narážejí na odpor veřejnosti. (Místní občanské sdružení se odvolalo proti rozhodnutí o umístění stavby. Minulý rok lidé v Dobrovízi projekt odmítli v lidovém hlasování. Vadí jim například možný nárůst dopravy.)

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio