Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →
Světelné znečištění

Chcete utéct před světelným znečištěním? Navštivte Beskydskou oblast tmavé oblohy!

Na ploše více než tří set kilometrů čtverečních vznikla druhá bilaterální oblast tmavé oblohy na světě.

První taková oblast také zasahuje do českého území. Je to Jizerská oblast tmavé oblohy. Ta existuje už od roku 2009.

Také nově vzniklá oblast má být hlavně jakousi „tvrzí proti světelnému znečištění“. To totiž kromě toho, že značně ztěžuje nebo znemožňuje astronomická pozorování, škodí téměř všem živým organismům, včetně lidí. Založení oblasti bylo tedy také dalším důležitým krokem v boji proti světelnému znečištění. Vžil se pro něj také název “„světelný smog“. Co to vlastně je?

„Je to světlo, které vyrobíme a pak ho zbytečně a nehospodárně vypouštíme do špatných směrů. Ono se rozptyluje v ovzduší, vytváří oranžovou záři nad městy a nebe je jeho vlivem světlejší,“ uvedl místopředseda České astronomické společnosti Pavel Suchan.

Patronkou oblasti je Alena Zárybnická, partnerem například Lesy ČR. Tým studentů se zájmem o astronomii, který se na založení oblasti podílel, byl nedávno podpořen programem O2 Think Big. Jeho hlavním cílem je přitom výzkum a popularizace světelného znečištění.

Oblast ale rozhodně není jen místem, kde se dá o něco lépe pozorovat obloha. Mimo jiné si tu můžete vyzkoušet třeba i noční geocaching. V budoucnosti by podobných oblastí mohlo být mnohem více.

Světelné znečištění

Beskydská oblast tmavé oblohy

Parky tmavé oblohy ve světě

Dny bez nocí

Kdyby zhasnul svět

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio