Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Chcete vidět, jak maluje nejbohatší umělec světa ? Zajděte se podívat do Rudolfina !

Pokud se alespoň trochu zajímáte o současné umění, určitě byste neměli vynechat výstavu Beyond Reality, která je průřezem toho nejzásadnějšího z britského tvorby 21.století. Kromě zmiňovaného Damiena Hirsta (tedy nejbohatšího žijícího umělce) zde můžete spartřit díla dalších jedenácti autorů, jejichž malířský um vám doslova učaruje.

Všechny malby jsou opravdu tím nejaktuálnějnějším, co lze na poli umění spatřit – stáří žádné z nich nepřesahuje 10  let. Těšit se můžete na hyperrealistické malby i na do detailu propracovaná díla navazující na akademickou tvorbu 19. století.

Hyperrealismu, jenž bývá také někdy označován jako fotografický realismus, je na výstavě věnován velký prostor. Zaujme vás především neuvěřitelnou precizností děl, která jsou takřka k nerozeznání od fotografií. Na rozdíl od nich však v sobě skrývají jakousi tajemnou a těžko proniknutelnou hloubku. Splývá v nich iluze s realitou a vytváří nedosažitelný ideál, kterého bez retuše na fotografii většinou dosáhnout nelze. Hyperrealistická díla, jež jsou v Rudolfinu k vidění především v podobě figurální malby, dokáží možná zachytit jedinečnost, city i osud člověka a proniknout „až za rám“. Jejich působivost umocňuje i vhodné rozmístění, které sází spíše na kvalitu a prožitek, nežli na kvantitu. Nečekejte tedy místnosti, kde jsou obrazy natěsnané jeden vedle druhého. Taková koncepce by se ostatně k výstavě a ani samotný prostorům galerie nehodila a Beyond Reality by tím rozhodně ztatila na své působivosti. Nečekejte ani nějaké konkrétní téma. Každé dílo na výstavě má tak silnou výpovědní hodnotu samo o sobě, že žádné zastřešující téma není zapotřebí. Přesto však výstava není nijak roztříštěná a lze ji vnímat i jako jeden celek.

Druhá část výstavy vám nabídne zajímavou sondu do minulosti, a to prostřednictvím maleb vycházejících  z klasické školy, které v sobě snoubí renesanci s motivy současnosti. Výstava se tak pro vás stává jakousi „výpravou“ za skrytými symboly a odkazy. Nutí vás o dílech přemýšlet a pátrat po jejich smyslu. Sama jsem tápala, jelikož díla překypují svoji mnohoznačností a na každého působí čistě subjektivně (to samozřejmě jakýkoliv druh umění, ale zde je prostor pro různorodou interpretaci děl opravdu široký). Nikdo jim však nemůže upírat snivost a patřičnou atmosféru, kterou ve vás vyvolávají. Pocity sentimentality, smutku i záchvěvů radosti….Tuto schopnost mají například obrazy Ged Quinna, která mě na výstavě uchvátila asi nejvíce.

Nebudu vám prozrazovat více, neboť bych vás připravila o radost z „objevování“ výstavy. Doufám však, že jsem vás navnadila a vy zavítáte do Rudolfina. Opravdu to stojí za to!

Kdy : 4.10. – 30.12.

Vstupné : 140,- plné

  90,- snížené ( nezapomeňte si nějaký doklad o studiu !)

Otevírací doba : Út-St, Pá-Ne : 10-18 h. , Čt : 10-20 h.

Vystavující umělci : Jason Brooks, Glenn Brown, Jake & Dinos Chapman, Marie Harnett, Damien Hirst, Ben Johnson, Hynek Martinec, Ged Quinn, Keith Tyrson, Jonathan Wateridge, Mathew Weir

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio