Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Chytré technologie vládnou línému světu

Se smartphonem ve svazku žijí již mnozí z nás. Ale přívlastek „chytrý“ má už kdejaká věc, vlastně se s nimi roztrhl pytel. Chytré brýle, podprsenka, kartáček na zuby nebo i chytrý záchod. Pozor, to není žádné sci-fi.

Chytré brýle. Hračička firmy Google, která zaručuje, že i za pochodu můžete být připojeni online. Mail, sociální sítě, snímání obrázků nebo nahrávání videí. Samozřejmě myslíme prakticky, brýle tedy mohou být dioptrické i sluneční.

I inteligentní mobil může potřebovat dálkové ovládání. Tím může být například bunda, která díky rozhraní bluetooth dokáže přijmout hovor. Pro větší fajnšmekry tu jsou chytré hodinky – to už je opravdu pro lidi, co pro svůj hektický život nestíhají ani ten telefon z kapsy vytáhnout. Do budoucna je naděje, že se chytré hodinky spojí i s auty. To odemykání a otevírání dveří už leze krkem kdekomu.

Dobrým konkurentem hodinek jsou nové chytré prsteny z nerezové oceli a malým LED displejem. Příchozí zprávy, hovory, aktuální události – s touto věcičkou už vám nic neunikne. I výročí svatby zapomnětlivému manželovi prsten připomene, a to pálením při teplotě 50° po dobu deseti vteřin. Pro ty opravdu zabedněné by byly možná prospěšnější třeba malé elektrické šoky.

Ani náramky nejsou pozadu, některé vám řeknou, kolik spalujete kalorií a jak dlouho spíte. Některé zas ví, jak se správně opalovat. Chytré ponožky prozradí, zda správně při chůzi našlapujete. Slipy, které určí váš zdravotní stav. Anebo podprsenka, která pozná pravou lásku. Jaký může být lepší důkaz oddanosti a něžných citů, než že se podprsenka sama rozepne v přítomnosti „toho pravého“.

V blízké době se dočkáme také chytrých zubních kartáčků. Už nemusíte poslouchat rady zubařů, vševědoucí smartphone vám sám řekne, jak dobře a jak dlouho si zuby čistíte. Pro chronické lajdáky existuje i hra ve stylu „kdo si čistí zuby lépe?“. Hra je vhodná pro celou rodinu, respektive pro všechny věkové kategorie s vlastními zuby.

To už nám chybí snad jen chytrý záchod. Počkat, ten také existuje! Bezdrátově ovládanému záchodu můžete nařídit otevření víka, splachování, čistění, ale také si můžete zpříjemnit chvíle strávené na toaletě puštěním hudby z reproduktorů. Samozřejmě lze následně oznámkovat smajlíkem zážitek z vykonané potřeby. Na otázku jak často chodíte, můžete díky aplikaci odpovědět na gram přesně. Už chybí jen sdílení na facebook, to ale jistě nezůstane dlouho pozadu. Tento příběh ovšem nekončí tak šťastně, inteligentní záchody mají jednu vadu, dají se lehce napadnout virem. A co si budeme povídat, pořád je lepší si spláchnout po sobě sám, než aby vám hackerský soused nečekaně omyl zadek.

Ráj pro hackery

Zaplať pánbůh, že jsme tak hloupí. Naše chytré vynálezy mohou napravit tu otravnou lidskou nedokonalost. Každá z těchto technologií si najde svou klientelu. Pokud se pro nás takové věcičky stanou samozřejmostí, jaké problémy z toho vyplynou do budoucna? V první řadě takové hračičky pomohou vychovat novou generaci hackerů. O ně nebude nouze, už i tříleté dítě dnes ovládá chytrý telefon. Každý systém má své díry, a tak se nebude čemu divit, až na někoho zaútočí mixer, nebo chytrý dům chytře zamkne jeho obyvatele. Kdy tedy končí pokrok a začíná úpadek? Možná nám takové věci mají pomoci, abychom byli páni svého času a svobodní. Paradoxně si ale v budoucnosti bez pomoci smartphonů ani neodskočíme. V takovém případě postačí malá rada nakonec – dobijte si své mobilní telefony, budete je potřebovat.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio