Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Čínští paleontologové našli kostru obrovského opeřeného dinosaura

Podle agentury AFP paleontologové našli tři téměř kompletní kostry, a to v oblasti Liao Ning na severovýchodě Číny. Vědci hádají, že dinosaurus mohl měřit až devět metrů a vážit až 1400 kilogramů, což je čtyřicetkrát víc, než vážil největší dosud známý opeřený dinosaurus.

Podle agentury AFP paleontologové našli tři téměř kompletní kostry, a to v oblasti Liao Ning na severovýchodě Číny. Vědci hádají, že dinosaurus mohl měřit až devět metrů a vážit až 1400 kilogramů, což je čtyřicetkrát víc, než vážil největší dosud známý opeřený dinosaurus. Největší přínos měla pro vědce lebka s ostrými zuby.

Dinosaurus chodil nejspíše po zadních a na předních končetinách měl tři prsty. Tento velikán nebyl žádný neškodný vegan, nýbrž zřejmý masožravec, byl příbuzným známého Tyranosaura Rexe. Nově objevený druh se nazývá Juyrannus huali, což znamená "krásný opeřený tyran".

Dinosaurus se našel v půdě staré 125 milionů let, která spadá do období křídy, o které se mluví jako o éře největšího rozmachu a vývoje dinosaurů. Vědci si stále kladou otázku, proč se plazům vyvinulo peří. "Peří vypadalo spíše jako to, které mají malá kuřata, než pevná pera létajících ptáků," řekl Sü Sing z pekingského paleontologického institutu. Ačkoli mohlo peří měřit až patnáct centimetrů, tak obrovského živočicha by uneslo těžko.

Odborníci mají několik teorií, které vysvětlují, proč se peří vyvinulo: mohlo sloužit jako tepelná izolace, nebo na něj samci vábili své družky a sloužilo tak pouze jako okrasa. "Je možné, že peří bylo tehdy mnohem rozšířenější, než jsme dosud předpokládali," dodal Sü Sing.

Nálezy potvrzují, že ptáci se vyvinuli z dinosaurů. Vědci dokonce našli druh, který by mohl být právě tím mezičlánkem mezi ptákem a dinosaurem: jedná se o dinosaura, jehož poslední dva obratle před pánví vystupují nad záda jako trojhranný osten. Na končetinách má pak výběžky, na kterých mohlo růst peří. Na tento  objev se však objevuje samozřejmě i spousta rozdílných názorů, jako třeba že osten mohl fungovat opět jen na okrasu, nebo pro udržování rovnováhy. Někteří to zase přirovnávají k velbloudímu hrbu.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio