Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Co dělat, když táta začne vařit pervitin?

Už je to nějaký pátek, co Clint Eastwood vládl filmovému divokému západu. Od té doby se westerny skoro netočily, a když náhodou ano, nedopadlo to dobře. A pak přišlo Breaking Bad.

Divoký východ Divokého západu

Klasickým westernům už dávno odzvonilo. Eastwood je v kovbojském důchodu, Michael J. Fox už zpátky do budoucnosti taky necestuje a krátké ale úspěšné Firefly od avengerovského Josse Whedona odešlo za velkým Manituem už víc než před deseti lety. A tak se po Západě prohání jenom pouštní chodci... Nebo tomu tak alespoň bylo do ledna roku 2008, kdy se na televizních obrazovkách americké kabelové stanice AMC objevil seriál Breaking bad (Perníkový táta), který postupně postřílel všechnu konkurenci, aby nakonec stanul na vrcholu potravního seriálového řetězce. A éra novodobých westernů mohla začít.

S kosou za zády a pipetou v ruce

Seriál byl úspěšný hlavně kvůli ne zcela tradičnímu příběhu. Celý děj se totiž točí kolem Waltera Whita (Brian Cranston), učitele chemie v nejlepších letech, kterému doktoři zjistí rakovinu plic. Co teď? Vždy měli hluboko do kapsy, patnáctiletý syn Walter Jr. (RJ Mitte) trpí mozkovou obrnou a jeho žena Skyler (Anna Gunn) čeká další dítě. A tak se Walt rozhodne, že se jim postará o bezproblémovou budoucnost tím, co um nejlépe – chemií. Dá se dohromady se svým bývalým studentem Jessem Pinkmanem (Aaron Paul) a začnou vařit nejčistší methamfetamin, jaký na trhu je. Ale obchod jim začne přerůstat přes hlavu, když začnou zkříží cesty místnímu kartelu a Walterův švagr Hank (Dean Norris), shodou náhod agent z protidrogového oddělení, jim začne být na stopě...

Cesta do pekla a její dláždění

Breaking bad ale není jen kriminálním seriálem o feťácích, kartelu a všudy přítomné policii. Je hlavně studiem lidské mysli a přerodu hlavního hrdiny, kdysi milého a laskavého profesora chemie, na násilného a šíleného pervitinového krále, přezdívaného Heisenberg. I když Walter sám sobě všechny činy omlouvá tím, že to dělá pro rodinu, čím dál tím víc si divák říká, jestli je na tom alespoň krystal pravdy. A Walter časem poznává, že nemají klid zatracení...

Kamera a střih dělají seriál

Co i průměrného diváka zaujme, je velmi zajímavě pojatý střih a kamera. Kameramani byli velmi vynalézaví, a proto se nám naskýtá pohled z mnoha někdy až podivně bizarních míst (jako například kartáče při čištění sudu). Ale ani pánové ve střižně se nemají za co stydět (i když za to může z velké části scénář a režisér Vince Gilligan) – kupříkladu jeden z hlavních motivů třetí série, růžový plyšový medvídek, plavající na hladině bazénu, je v první scéně mnoha dílů, ale divák si dlouho počká, než pochopí jeho význam. Kam se hrabou náročné cliffhangery, stačí použít plyšáka!

Méně dílů, více napětí

Opět se zde ukázalo, že méně je někdy více. Breaking bad za pět let sice mělo klasických pět sérií, ale každá měla většinou pouze třináct dílů, což v poslední době začíná být i v Americe klasikou. A je to rozhodně dobře. Natahovaný děj zničí sebelepší zápletku a odežene diváky k jiným seriálům. Konečně si to po inspiraci v ostrovním státě začínají uvědomovat i tvůrci v USA, takže stahují počty dílů z klasických dvaceti čtyř na tucet. Pozdě, ale přece.

SAY MY NAME!

I když jsem se k Breaking bad dostal díky různým internetovým meme (Jesseho „Yeah, science b*tch!“ alespoň jednou viděl snad každý), ale postupně jsem v seriálu začal objevovat i jiné známé tváře. Kromě toho, že Jesse (Aaron Paul) brzy nasedne do superrychlých aut ve filmu Need for Speed, jednoho člena mexického kartelu si zahrál Danny Trejo (Desperados, Machete), a malé cameo si v roli policisty objevil i DJ Qualls a jako prodejce zbraní i Jim Beaver (oba ze Supernatural).

Nejlepší seriál všech dob?

Takové označení sklidilo Breaking Bad na většině předávání televizních cen, kde kromě několika sošek pro herce hlavních rolí (Craston, Paul, Gunn) získal seriál i mnoho ocenění za nejlepší drama, na imdb je hodnocen jako třetí nejlepší seriál (9.6/10) a na metacritics je pátá a poslední série nejlepší vůbec (9.9/10). Není divu, že si všichni chtějí kus té slávy ukrojit, a tak se plánuje několik přidružených projektů. Kromě spin-offu Better Call Saul, který bude vlastně prequel k celému seriálu a bude vyprávět historii Waltova právníka Saula Goodmana, je v přípravě i španělská verze Breaking bad s názvem Metastasis a, nečekaně, i opera.

Konec jedné éry

Když s rokem 2013 skončilo i Breaking Bad, všichni si mysleli, že si tvůrce Vince Gilligan dá na chvíli pokoj a nechá i někoho jiného být nejlepší. Ale on, kromě již zmíněného spin-offu, který spatří světlo světa na podzim letošního roku, již připravuje další kriminální seriál s názvem Battle Creek, který začne CBS dávat ve stejnou dobu. Ale bude se muset snažit, laťku si nasadil velmi vysoko.

Video: 

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio