Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Co je to Facebook?

Ačkoli ho zná téměř každý, je stále velkou hádankou...

Člověk o něm dnes slyší skoro neustále. Na Facebooku je o mnoho více než miliarda účtů, z toho téměř miliarda aktivních. Několik desítek milionů účtů patří lidem, kteří již zemřeli. Určitě vás už někdy napadlo, jak je to vůbec možné. Co vlastně Facebook lidem dává?

V první řadě je to samozřejmě falešný pocit přátelství. Lidé, kteří již jsou vašimi přáteli, vám hned připadají mnohem „přátelštější“, když dají najevo své sympatie k vašim fotkám, veřejně „přiznají“, že vy jste jejich přítel, nebo souhlasně komentují téměř vše, co „řeknete“. Lidé, kteří vašimi přáteli nejsou, se často prováděním těchto úkonů ve vašich očích vašimi přáteli stanou.

Další je zábava. Facebook nabízí mnoho příležitostí, jak se bavit. Vy i vaši přátelé můžete sdílet v podstatě cokoli, co vám připadá vtipné, a „společně“ se smát. Sám Facebook také vypadá, že vyvíjí enormní snahy vás zabavit.

Ovšem hlavní je ona těžko pochopitelná přitažlivost. Kdo k Facebooku zasedne, často se už neodlepí. Je tolik věcí, které musíte udělat! Odpovědět na žádosti o přátelství a zprávy, vyjádřit se ohledně aktivity vašich přátel, případně jen zjistit, co kdo dělá, komu se líbí stejná věc jako vám, kdo má s kým jaký vztah,... Pokud nic z toho dělat nemusíte, protože máte například „málo přátel“ nebo protože jsou vaši přátelé „málo aktivní“, Facebook se o vás postará. Sám se vás ptá, co děláte, na co myslíte,... V případě „nedostatku přátel“ vám nějaké doporučí. Kdo by odcházel?

Nemusí to být problém. Hodně lidí používá Facebook v rozumné míře a na jejich život to nemá žádný (nebo téměř žádný) negativní vliv. Záleží na konkrétním člověku. Co vy?

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio