Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Co nabízí politické strany studentům? I – ČSSD

Stále váháte nad tím, která politická strana je ta pravá? EASY se podívalo na zoubek všem velkým politickým stranám v ČR a zajímalo se především o to, co jejich program nabízí studentům!

Prioritním cílem sociální demokracie je především kvalitní a všem dostupné vzdělání, které by měl mít plně pod kontrolou stát. Od této teze se odvíjí celá její školská politika. Na webu ČSSD se dočteme, že vzdělání je páteří sociální rovnosti. Proto odmítá platbu školného jakoukoli formou (tedy i formou zápisného), školné považuje za sociální bariéru. Naopak by studentům z horších sociálních poměrů poskytovala dostatečná stipendia.

ČSSD odmítá upřednostňovat technické obory před humanitními tím, že na těch humanitních sníží počet míst. Výběr má být přenechán studentům. Přesto si ČSSD klade za cíl zvýšit zájem o studium technických oborů. Zvýšit by se měl údajně kvalitnější výukou matematiky. Otázkou ovšem je, zdali by to v praxi studenty opravdu motivovalo a problém „přelidněnosti“ humanitně zaměřených oborů vyřešilo.

Další programový bod se zabývá vyšším stupněm autonomie na vysokých školách, který jí v současné době připadá nedostatečný. Zároveň ale podporuje vyšší transparentnost a také revize.

Nemalou část školského programu věnuje i vědě a výzkumu, kterým by ráda přidala na významu, a to nejen v rámci vysokých škol samotných. Docílit toho plánuje také Radou vlády pro výzkum, která by se stala přímo poradním orgánem vlády.

Středními školami se ČSSD ve svém programu příliš nezabývá a zmiňuje se pouze o učňovském školství, které je podle ní velmi zanedbávané. Zdůrazňuje také, že je nutné vzdělání koncipovat tak, aby bylo co nejupotřebitelnější na trhu práce.

ČSSD nejvíce kritizuje dělení společnosti na jedince s vyšším a na jedince s nižším vzděláním, v čem je však toto rozdělení špatné a hlavně jak by to chtěla řešit blíže, nespecifikuje.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio