Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Co nabízí politické strany studentům? II – TOP 09

Stále váháte nad tím, která politická strana je ta pravá? EASY se podívalo na zoubek všem velkým politickým stranám v ČR a zajímalo se především o to, co jejich program nabízí studentům!

TOP 09 se dle nedávných průzkumů stala nejsilnější stranou na pravici a ve volbách by pravděpodobně skončila jako druhá nejsilnější strana. Větší oblibu mezi voliči si získala nejspíše díky prezidentským volbám, které, ač pro Karla Schwarzenberga neskončily vítězně, stranu zviditelnily. Mezi mladými se TOP 09 těší velké přízni dlouhodobě. Co na ní mladé tak láká?

Jedním z klíčových bodů programu TOP 09 je zvýšení konkurenceschopnosti ČR v rámci Evropy. Z toho důvodu chce TOP 09 umožnit podporu kvalitním výzkumům a zároveň vzdělávat obyvatelstvo na poli finančním, jazykovém a také v informačních technologiích.

Mezi prioritami TOP 09 je i kariérní růst učitelů, jimž by ráda vrátila společenskou prestiž a umožnila vyšší postup v kariéře. Na jejich plat by neměly rozhodující vliv odučené roky, ale kvalita výuky a především kvalita samotného pedagoga. Tento systém by byl více motivující pro mladé začínající učitele, jejichž finanční ohodnocení často není dostatečné a jejich nadšení pro výuku tak časem opadá.

Studenty chce motivovat také, a to zavedením školného. Nepřipadá vám to příliš motivační? TOP 09 je toho názoru, že budou-li si studenti za své vzdělání platit, budou své školní povinnosti plnit zodpovědněji. Pro studenty ze sociálně slabších rodin by strana zavedla ucelený systém půjček a stipendií, které, jak argumentuje, dnes studentům k dispozici nejsou, a to bez ohledu na jejich finanční situaci.

Ve zkratce je to téměř vše, co se v programu TOP 09 týká vzdělání. Nikde ani slovo o středních, základních či mateřských školách. Z programu se o tom, jakou školskou politiku chce strana uplatňovat, nedozvíme téměř nic. Shodují se názory TOP 09 bez výhrad se současnou vládní politkou? Nebo by si počínala úplně jinak, kdyby byla u vlády sama? To je opravdu zajímavá otázka.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio