Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Costa Concordia znečišťuje moře

Costa Concordia, obří výletní loď, která ztroskotala v lednu letošního roku, vypouští chemikálie do okolního moře. Hrozba většího znečištění ještě nepřichází v potaz, přesto ale vzbuzuje obavy.

Costa Concordia, obří výletní loď, která ztroskotala v lednu letošního roku, vypouští chemikálie do okolního moře. Hrozba většího znečištění ještě nepřichází v potaz, přesto ale vzbuzuje obavy. Společnost Greenpeace odebrala na konci února vzorky vody, aby se ujistila, jestli do moře v okolí ostrova Giglio neuniká palivo, které by mohlo poškodit místní ekosystém. Podle nich mohla kontaminace amoniakem a dalšími saponáty již začít.

V současnosti vlastník Costy Concordie řeší otázku, kdo vrak vytáhne z moře. Všechny firmy, které se zatím na náročnou operaci hlásí, se shodují na tom, že vytáhnout loď z moře by mohlo trvat deset až dvanáct měsíců. Otázka je, jestli bude plavidlo rozděláno na několik kusů, nebo se ho společnosti pokusí co nejméně poškodit a zrekonstruovat pro další plavby.

Ekologická katastrofa u italských břehů zatím tedy nehrozí, ale společnost Costa Concordia by měla už začít rychleji konat, než řečnit a čekat, než z jejich výletní lodi začne unikat i palivo, které by znamenalo větší problémy pro ekosystém než doposud. Také ostuda kapitána lodi Francesca Schettina, který utekl z potápějící se lodi, se stala celosvětovým terčem posměchu a drsného černého humoru.

Kolem vyplácení odškodného pasažérům se kumulovaly podivuhodné případy o zdánlivě pohřešovaných osobách – jen kvůli získání slíbeného obnosu od Costy Concordie, což vzbuzovalo pohoršení nad nečekaným hyenismem podvodníků. Costa Concordia se na dlouhé časy zapsala jako příklad lidského selhání. Při jejím ztroskotání 13. ledna 2012 bylo na palubě přes 4200 pasažérů, 32 jich zahynulo.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio