Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

ČR není v Unii v izolaci, řekla Merkelová Lidovým novinám

Za nepodepsání smlouvy o fiskální unii se premiér Petr Nečas dočkal ostré kritiky z mnoha stran. Nespokojenost nad jeho rozhodnutím vyjádřili reprezentanti z cizích zemí, ale i česká opozice a koaliční partner TOP 09.

Za nepodepsání smlouvy o fiskální unii se premiér Petr Nečas dočkal ostré kritiky z mnoha stran. Nespokojenost nad jeho rozhodnutím vyjádřili reprezentanti z cizích zemí, ale i česká opozice a koaliční partner TOP 09. (Více o domítnutí dohody čtěte zde.)

Podle německé kancléřky je tento pakt velmi důležitým krokem. Česká republika se ale prý neocitla v izolaci, když se odmítla připojit. Angela Merkelová to sdělila Lidovým novinám v rozhovoru poskytnutém jen pár dní před svojí návštěvou Prahy, která se uskuteční 3. dubna. „Česká republika stejně jako všechny ostatní země uskutečňuje řadu reforem,“ řekla kancléřka.  „V žádném případě nemám dojem, že by vaše země chtěla stát stranou.“

Na druhou stranu považuje Merkelová za špatné znamení, že je politická unie dosud v nedohlednu. „Ale i dlouhodobý projekt začíná prvními konkrétními kroky. Naším úkolem v eurozóně je zvyšovat a vyrovnávat konkurenceschopnost a neřídit se přitom průměrem, nýbrž těmi nejlepšími v EU,“ dodává. Důrazem na konkurenceschopnost se oháněl i český předseda vlády při odůvodňování, proč není jeho podpis smlouvy tolik důležitý. Kromě naší země se k paktu nepřipojila Velká Británie, ostatní státy evropské sedmadvacítky pakt ratifikovaly.

Německá kancléřka prý po rozhovorech o konkurenceschopnosti Evropy považuje premiéra Nečase za konstruktivního partnera. V Praze by s ním ráda hovořila i o energetice. Podle svých slov pro Lidové noviny nepovažuje za problém, aby jiné země měly vlastní energetickou politiku, je ale velmi vděčná, že Česko souhlasí s účastí mezinárodních pozorovatelů na bezpečnostních zkouškách Temelína. Zatímco cílem Německa je stát se zemí bez jaderných elektráren, ČR možná zvolí opačnou cestu.

Německá kancléřka je jednou z nejvlivnějších osobností Evropské unie. Pro Českou republiku jsou slova, která sdělila Lidovým novinám, velmi podstatná. Přinejmenším dokazují, že jednotliví členové sedmadvacítky mají právo na vlastní rozhodování a v případě vzniku nové úmluvy nemusí jen slepě podepisovat, i kdyby s podmínkami třeba nesouhlasili. Nebo je ani nebyli schopni splnit.

Neúčast na paktu vyvolala silné vlny nevole, ale Českou republiku nijak výrazně nepoškodila. Kdyby ano, museli bychom vážně uvažovat, jestli se opravdu pohybujeme v demokratickém prostředí a podpisy nejsou pouhým ceremoniálem, kterým si musíme chtě nechtě projít.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio