Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

ČSSD kývla na poplatky v nemocnicích

Odpor vůči poplatkům v nemocnicích byl jedním z voličsky atraktivních bodů volebního programu, díky kterému vyhrála Sociální demokracie krajské volby.

Odpor vůči poplatkům v nemocnicích byl jedním z voličsky atraktivních bodů volebního programu, díky kterému vyhrála Sociální demokracie krajské volby. Na sobotním jednání v pražském hotelu Olšanka se ústřední výkonný výbor ČSSD, tedy nejvyšší stranický orgán mezi sjezdy, rozhodl, že strana zahrne šedesátikorunový poplatek za stravu nemocnici na den do svého střednědobého programu. Ostatní zdravotnické poplatky by ale ČSSD ráda zrušila. I tak však považují odpůrci jakýchkoliv poplatků toto rozhodnutí za prohru.

Návrh šedesátikorunového poplatku pochází od stínového ministra zdravotnictví za ČSSD Davida Ratha, který návrh tohoto poplatku zahrnul do rezortního programového dokumentu. Proti se však postavil již loni místopředseda strany Zdeněk Škromach, který žádal, aby tento poplatek ve stranickém programu nefiguroval.

Sociální demokraté se již v minulosti pokoušeli o zrušení poplatků ve zdravotnictví. Pokud by došlo k naplnění programu a zavedení šedesátikorunového poplatku, jednalo by se tak o snížení aktuálního poplatku, který činí sto korun za den, a to bez časového omezení.

Kromě poplatku za nemocniční stravu platí čeští pacienti celou řadu dalších poplatků. Třicet korun za návštěvu praktického lékaře, devadesát korun za pohotovost, třicet korun za recept v lékárně a další. Ministerstvo zdravotnictví se snaží tyto poplatky hájit. Podle něj mají za cíl omezit zbytečné návštěvy u lékaře. Pro slabší sociální vrstvy však začíná být tento zdravotnický systém finančně čím dál tím méně dostupný.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio