Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

ČTÚ podniklo první krok k levnějšímu volání

Od tohoto zlevnění očekává ČTÚ reakci operátora v podobě snížení cen pro koncového zákazníka. Správní řízení s T-Mobilem, Telefónikou a Vodafonem je již zahájeno, jak úřad zveřejnil na svých stránkách. Operátorům se ale zlevňovat nechce, což jde vidět na příkladech z minulosti.

Od tohoto zlevnění očekává ČTÚ reakci operátora v podobě snížení cen pro koncového zákazníka. Správní řízení s T-Mobilem, Telefónikou a Vodafonem je již zahájeno, jak úřad zveřejnil na svých stránkách. Operátorům se ale zlevňovat nechce, což jde vidět na příkladech z minulosti. Minulý rok se třeba průměrná cena za minutu hovoru snížila o 10 procent, ještě o rok dříve o 6 procent, poplatky ale zmírnily rovnou o třetinu. „Bude záležet na operátorech, zda sníženým poplatkům své ceny přizpůsobí," řekl předseda ČTÚ Pavel Dvořák.

Přestože snížení cen ze strany operátorů není jisté, ČTÚ začal reagovat na kritiku své nečinnosti a poskytl operátorům podmínky pro možnost zlevnění. Podle srovnání OECD totiž Česká republika patří mezi země s nejvyššími cenami za telefonování.

Příští rok by s sebou měl přinést novou metodu pro stanovování poplatků, kterou doporučuje Evropská unie. Tou je metoda přírůstkových nákladů LRIC, která nahradí metodu historických nákladů. Měla by umožnit regulaci cen v oblastech s nefunkční konkurencí a další cenové snížení. Nesporným přínosem by byl vstup nového operátora na český trh - ten by mohl trochu zamíchat konkurenčním prostředím. Frekvenci by získal v rámci připravované aukce, jejíž podmínky budou zveřejněny v pondělí odpoledne.

ČTÚ zapracoval i na ochraně a informovanosti zákazníků a v pátek udělil akreditaci kalkulačce mobilních tarifů Tarifomat.cz. „Umožní jednoduchým a přehledným způsobem srovnat ceny a vybrat si tu nejvhodnější službu,“ vysvětlil šéf ČTÚ Pavel Dvořák.

Je pozitivní, že úřad podle svých dřívějších slov začal opravdu konat změny, o něco horší je to ale s finálním výsledkem. Jestli totiž cena hovorů půjde skutečně dolů, teď záleží na operátorech. S přibývajícími opatřeními ale snad můžeme věřit tomu, že k postupnému zlevňování skutečně dojde.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio