Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Čtvrtina policistů bez práce a nulové potírání zločinu? I to může být důsledek úspor

„Politické rozhodnutí ve smyslu další masivní redukce rozpočtových prostředků bude mít fatální dopad na možnost policie naplňovat její poslání, tedy zajistit vnitřní bezpečnost státu.“ Přesně to stojí v dokumentu, který policejní prezident Petr Lessy tento týden předal ministru vnitra J

„Politické rozhodnutí ve smyslu další masivní redukce rozpočtových prostředků bude mít fatální dopad na možnost policie naplňovat její poslání, tedy zajistit vnitřní bezpečnost státu.“ Přesně to stojí v dokumentu, který policejní prezident Petr Lessy tento týden předal ministru vnitra Janu Kubicemu. Odbornou policejní analýzu má k dispozici deník Právo, který s informací přišel.

Podle plánu navrženého ministerstvem má policie v příštím roce proti už tak osekanému letošnímu rozpočtu, který činí 27,8 mld., přijít zhruba o další čtyři miliardy korun. V roce 2014 by k tomu pak přibyly, respektive ubyly další dvě a půl miliardy. A aby s takovým rozpočtem vyšla, bude se muset policie zbavovat svých zaměstnanců. Na provozu ani investicích už totiž prý ušetřit nepůjde.

Z nynějších zhruba 39 tisíc zaměstnanců by v průběhu příštích dvou let muselo policii opustit až na 10 000 lidí, zrušená by byla celá čtvrtina služeben. „Přijetí defenzivní strategie vynucené nedostatkem sil povede k pasivní dokumentaci trestné činnosti, neschopnosti rozpracovávat a provádět úkony a čelit nárůstu latentní kriminality,“ uvádí doslova analýza policejního prezidia.

To, přeloženo do běžného jazyka, znamená, že služeben a příslušníků zkrátka nebude dost na to, aby se nahlášenými činy a jejich vyšetřováním hlouběji zabývali. Pracovní dobu policisty spolehlivě zaplní pouhá evidence nahlášených událostí, na prevenci a potlačování zkrátka již nezbyde čas. Podobně černým scénářem vyhrožují i hasiči, kteří by v důsledku navržených úspor museli zrušit dokonce dvě třetiny stanic.

Pokud na zažité představě obtloustlého postaršího policisty, který celý den sedí na služebně a cpe se sekanou, kdy bylo něco pravdivého, vývoj příštích měsíců a let ji, zdá se, pohřbí definitivně. Ačkoliv redukce platů i počtu státních zaměstnanců je v současné době nasnadě, jak vzhledem k pravicové vládě, tak k potřebě úspor, je otázkou, zda by cílem těchto redukcí měli být zrovna hasiči a policisté. Zdá se totiž, že policejní prezidium ve své analýze nepřehání.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio