Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Další americký stát ruší trest smrti

S rušením trestu smrti začal v roce 2007 stát New Jersey. Poté následoval New York či Illinois a v listopadu bude o zrušení jednat také Kalifornie. Senát v Connecticutu zrušení trestu smrti již schválil a nyní se čeká na vyjádření dolní komory.

S rušením trestu smrti začal v roce 2007 stát New Jersey. Poté následoval New York či Illinois a v listopadu bude o zrušení jednat také Kalifornie. Senát v Connecticutu zrušení trestu smrti již schválil a nyní se čeká na vyjádření dolní komory. V té převažují odpůrci trestu smrti a tak se dá předpokládat, že zákon projde i zde. Nejtěžším trestem by se tak stal trest doživotního vězení bez možnosti, aby byl vězeň předčasně propuštěn.

Novinka, která by se měla dotknout pouze vězňů, kteří teprve budou souzeni, se však nesetkává s příliš velkým ohlasem u veřejnosti a dá se říci, že dolní komora není jejím reprezentativním vzorkem. Průzkumy prokázaly, že celých 65 procent občanů Connecticutu nepovažuje za rušení trestu smrti za dobrý nápad.

Trest smrti byl v USA opětovně zaveden v roce 1976. Od té doby však byl v Connecticutu uplatněn pouze na jednom člověku, konkrétně v roce 2005 na několikanásobném vrahovi Michaelu Rossovovi.

Důvodem pro zrušení ale asi nebude málo vězňů, na kterých by se dal trest uplatnit, ale fakt, že se v posledních letech ozývá stále více obchránců lidských práv, kteří tvrdí, že člověk nemá právo brát jinému člověku život, ať už jsou okolnosti jakékoliv. Zároveň je pravda, že se v USA objevil nejeden případ, kdy byl popraven nevinný člověk, ovšem na druhou stranu bylo také popraveno mnoho osob, pro které byl tento trest zcela jistě adekvátním. Není ani nutné trest vykonat, podstatné je, že člověku může za určité činy takový trest hrozit a hrozba popravy tak působí jako účinná brzda, která člověku zabrání, aby čin vůbec spáchal. A v tom případě se nejeví jeho zrušení jako dobrá volba.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio