Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Dárci orgánů by mohli dostávat bolestné

Zdravotní pojišťovny nyní dárcům proplácí pouze vyšetření před odběrem a část nákladů na dopravu. Pokud lidé kvůli odběru orgánů užívají léky, musí sami hradit poplatek za recept a doplatky.

Zdravotní pojišťovny nyní dárcům proplácí pouze vyšetření před odběrem a část nákladů na dopravu. Pokud lidé kvůli odběru orgánů užívají léky, musí sami hradit poplatek za recept a doplatky. Novelu ale teprve projedná vláda, v platnost by pak změny mohly vejít nejdříve v srpnu 2013. 

Částka do výše jedné průměrné mzdy, která v současnosti činí zhruba 24 000 korun, má být pro dárce náhradou za pobyt v nemocnici a ušlou mzdu. Taková kompenzace nákladů se nikde ve světě nepovažuje za podněcování k obchodování s orgány.

Ministerstvo zdravotnictví by podle zmíněného návrhu náhrady vyplácelo prostřednictvím transplantačního střediska. Současně by měly zdravotní pojišťovny proplácet také vyšetření a kontroly před odběrem a celoživotní sledování funkce zbylého orgánu dárce. Náš zákon totoiž stanoví, že živí dárci mohou darovat pouze párové orgány nebo obnovitelné a regenerující tkáně – tedy například ledvinu, část jater, plic či slinivky nebo kostní dřeň. Návrh obsanuje i snížení daňového základu nebo proplácení cestovného.

Novela zmiňuje i nárok pro příbuzné dárce, kterému budou orgány pro transplantaci odebrány posmrtně. Pozůstalí v současné chvíli nedostávají nic, nově by mohli získat příspěvek 5000 korun na uspořádání pohřbu.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio