Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Dávej pozor !

Udržení pozornosti při učení není lehkou věcí. A to zvláště v případě, že ke studijním účelům využíváte i počítač. Zatímco googlujete letopočty, najednou vás přepadne neodolatelné nutkání podívat se, zdali nemáte nové upozornění na facebooku. A většinou se tomuto nutkání neubráníte.

Jenže z pouhé kontroly upozornění se mnohdy stane dobrá půl hodina (či více) a vy se pak namísto učení dějepisu věnujete zkoumání čísi vztahové historie. Tato historie vám však v následující písemce příliš platná nebude.Poznáváte se ? Můžete být klidní. S koncentrací máme problém všichni (i samotná autorka článku již psaní stihla třikrát přerušit kvůli… rušivým vlivům okolí). Přesto s tím můžeme něco dělat. Naprosto ideálním řešením je samozřejmě vypnutí počítače a jakékoliv jiné techniky, která nás může rozptylovat. Vždy to bohužel není možné, ovšem se zapnutým monitorem se toho zkrátka moc nenaučíme.

Nadruhou stranu nelze vinit pouze počítače. V mnoha případech si za svoji zhoršenou koncentraci můžeme sami. Nárazové učení do noci, které má v oblibě vskutku vysoký počet studentů, našemu mozku příliš neprospívá a rychlost učení spíše zpomaluje. Dle vědeckých výzkumů je mozek schopný vstřebávat informace hlavně prvních 25 minut (je tedy otázkou, proč vyučovací hodina trvá třičtvrtě hodiny), po té jeho aktivita výrazně klesá a my bychom si měli dát alespoň 5 minut dlouho přestávku (ano, v těchto 5 minutách máte povoleno zkontrolovat facebook, ale pro jistotu pak vypojte počítač ze sítě). Ignorujeme-li potřeby našeho mozku, nemůžeme se divit, když si po hodině intenzivního učení nejsme schopni zapamatovat žádné další slovo a vyruší nás i obyčejný psí štěkot.

Stejně tak bychom neměli zanedbávat spánek. Pokud budete chodit každý den spát v ranních hodinách, nemůžete počítat s tím, že vám vaše tělo dovolí vstřebávat nějaké další informace.Ostatně ani pravidelná strava a dostatečný přísun tekutin není nijak na škodu. Naše tělo je takovým strojem, kterému musíme dodat palivo. Když to neuděláme, fungovat prostě nebude. Ale to přeci všichni víme. A budeme-li na to brát ohled, naše studijní výsledky se jistě zvýší. S dostatkem spánku přestaneme usínat v hodinách a možná i nerovózně poklepávat nohou a okousávat obyčejné tužky. To všechno jaou totiž důkazy naší zhoršené pozornosti. Nic jiného.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio